07-10-2017, 15:30
Miód akacjowy
Kolor jasno słomkowy może być bezbarwny.
Z uwagi na dużą zawartość fruktozy długo nie krystalizuje się, zalecany dla chorych
z lekkimi postaciami cukrzycy; polecany także przy schorzeniach przewodu pokarmowego
między innymi w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit.
Ponadto ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej.
Doskonały na kaszel; działa niszcząco na drobnoustroje wywołujące zapalenie górnych dróg oddechowych
Jest także ceniony jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego,
dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów.
Liczne doniesienia wskazują na uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości miodu akacjowego;
stąd poleca się go przy bezsenności, a także dla złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu.
Można go stosować w chorobach skóry, powoduje ustępowanie zakażenia wywołanego
przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe.
W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty.