Jałowiec
#14

   

   

Owoce jałowca, podobne do borówek czernicy leśnej, są ciemnogranatowe i pokryte woskowym nalotem.
Owoc ten stosowany jest nie tylko w medycynie ludowej, ale powszechnie jako lek w różnych schorzeniach.
Używany w różnych postaciach, najczęściej jako składnik różnych mieszanek ziołowych lub też jako przyprawa kuchenna.

Szyszkojagody jałowca dojrzewają dwa lata.
W pierwszym roku są jeszcze zielone, trochę mniejsze od dojrzałych, w końcu jasnoniebieskie lub nieco fiołkowe, zaś w drugim roku dojrzewając zabarwiają się na granatowo.
Dojrzałe owoce zbiera się późną jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach.
Suszymy je w temperaturze nie wyższej niż 40° C, aby nie utraciły aromatu,  jednak bardzo starannie i dość długo, bo owoce niedosuszone łatwo pleśnieją.
Susz szyszkojagód jałowca przechowujemy w naczyniach z lekko nachyloną pokrywką, aby zwolna dosuszyły się.

Surowiec ma leśny zapach i słodki, gorzkawopalący smak.
Owoce zawierają spore ilości olejku lotnego, 30% cukru inwertowanego, garbniki, związki żywiczne, gorycze, cenne glikozydy flawonowe oraz inne aktywne substancje i związki organiczne.
Jagody tego krzewu działają przede wszystkim przeciwzapalnie, bakteriobójczo i moczopędnie, dlatego surowiec ten stosuje się leczniczo jako środek moczopędny przy zapaleniach dróg moczowych. Działając silnie moczopędnie . przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii, czyści krew odtruwając równocześnie cały organizm.

Owoce jałowca działają również żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych zaburzeniach trawiennych, przy niedomodze woreczka żółciowego i wątroby oraz do pobudzenia ruchu robaczkowego jelit.
Zielone gałązki jałowca stosuje się też czasem w postaci wywarów i dodatków do kąpieli przy różnych dolegliwościach reumatycznych.
Szyszkojagód używa się często w kuchni jako dodatku do różnych potraw, a zwłaszcza do kiszonej kapusty, do różnych mięs, a zwłaszcza do dziczyzny, do bigosów, cynaderek.
Wrzucamy tylko po kilka ziarenek do przygotowanych pokarmów poprawiając w ten sposób znakomicie ich zapach i smak.
Dla poprawy smaku, a zwłaszcza zmniejszenia niepożądanych zapachów ryb, pasztetów dodaje się do nich zmiażdżone ziarna jałowca.
Jagody jałowca sawina są silnie trujące. Unikaj ich
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/news-magia-ow...aign=other

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości