08-11-2017, 12:52
Gulasz z szynki
Składniki:
1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody.
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-g...Id,2461948
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- kilka szklanek wody
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
2. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody.
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-g...Id,2461948