08-01-2011, 08:22
Zatkało mnie: :o
Wielu sławnych nawet później ludzi próbowało kiedyś stworzyć ramy dla tarota, stworzyć jakieś sztywne kanony. Nigdy dotąd się to nie udało. Tarot wymknął się za każdym razem i nie pozwolił się zamknąć w żadne ustalone ramy. Daremnie więc próbujesz nawoływać do uznania rzekomych ram. Czy chcemy czy nie to Tarot i tak poleci w kosmos czy gdziekolwiek indziej udadzą się ludzie.
Na koniec chciałem dodać, że ja wcale nie narzucam nikomu swojej opinii o kartach Osho. To nie są karty dla każdego i nie każdemu muszą się podobać i nie do każdego muszą trafiać.
Eremit napisał(a):...więc jeżeli ktos sie podejmie rzetelnego opracowania zrobię dział, a nawet nazwę go (z bólem serca i drżącą ręką) "Tarot Osho" ...ale cieszę się, że w tej sprawie stępił Ci się pazur. Napisałem już co myślę o opisach znaczeń kart z tej talii - istnieją na necie więc w zasadzie nie widzę sensu powielania i kopiowania na forum. Nie jestem też pewnien czy jest więcej zainteresowanych. Można by pokusić się o analizę archetypów zaprezentowanych w Arkanach Wielkich i porównanie wszystkich Małych Arkanów włącznie z kartami dworskimi z klasycznym Tarotem ale wtedy Twoje poniższe wypowiedzi mogłyby okazać się bardziej tendencyjne niż pytania w mojej ankiecie. To ja decydowałem o pytaniach i dlaczego obchodzić ma mnie, że któreś pytanie powinno być "nie mam zdania"? Czy tylko dlatego, że inni tak robią, czy robili do tej pory? Gdyby w ten sposób myśleli Rider i Waite to nie stworzyliby nigdy swojej wersji Tarota. Mnie wcale nie chodziło o sprawdzenie ile osób nie ma zdania ale o tendencyjne sprawdzenie ile osób nie uznaje podobieństwa kart Osho do Tarota. Ja na codzień nie używam tej talii. Powiem więcej - ja wcale ich nie rozkładam. Nie jestem pewnien czy wogóle była przeze mnie potasowana. Owszem oglądałem ją kilka razy i od dawna leży gdzieś w pudle wraz z innymi taliami. Na forum używałem znaczeń kart Osho w rozdaniach z kart klasycznych tylko aby pokazać w praktyce jak bliskie i podobne są obie talie - w sensie właśnie archetypów, żywiołów i znaczeń. Symbolikę Osho ma własną i bardzo różną od klasycznych talii.
Wielu sławnych nawet później ludzi próbowało kiedyś stworzyć ramy dla tarota, stworzyć jakieś sztywne kanony. Nigdy dotąd się to nie udało. Tarot wymknął się za każdym razem i nie pozwolił się zamknąć w żadne ustalone ramy. Daremnie więc próbujesz nawoływać do uznania rzekomych ram. Czy chcemy czy nie to Tarot i tak poleci w kosmos czy gdziekolwiek indziej udadzą się ludzie.
Na koniec chciałem dodać, że ja wcale nie narzucam nikomu swojej opinii o kartach Osho. To nie są karty dla każdego i nie każdemu muszą się podobać i nie do każdego muszą trafiać.