14-03-2018, 01:04
Nalewka imbirowa
Gdy na dworze zimno
Ta nalewka wspaniale rozgrzewa i - podobno - pomaga walczyć z przeziębieniami, za sprawą cudownych właściwości imbiru. Szczegóły na blogu autorki przepisu, Apetyczne debiuty.
10 dag korzenia świeżego imbiru
2 cytryny
3 łyżki płynnego miodu lipowego
0.75 l wódki 45%
10dag cukru (lub troszkę mniej)
Imbir umyj, pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką.
Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki.
Do wyparzonego słoja włóż wszystkie składniki i dodaj cukier wedle uznania.
Następnie zalej wódką całą zawartość naczynia tak, aby wszystkie składniki znajdowały się pod jej powierzchnią.
Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce.
Potrząsaj słój raz w tygodniu.
Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę.
Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 4 tygodnie.
Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia.
Jak przygotować wódkę 45%?
Połączyć szklankę spirytusu z niepełną szklanką wody.
Można to przygotować na zimno lub gorąco.
Jeśli chodzi o ten drugi sposób należy doprowadzić wodę do wrzenia, odstawić wodę z ognia i powoli wlewać spirytus.
Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
źródło