14-03-2018, 01:35
Nalewka pomarańczowa
Jeśli lubisz nalewki o lekkim, orzeźwiającym aromacie, ta pomarańczowa przypadnie ci do gustu.
Bez żadnych dodatkowych przypraw.
3 pomarańcze
litr wódki
200 ml spirytusu
100 ml wody
10 dag cukru
Owoce wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Ściąć z nich cienką skórkę, wrzucić ją do gąsiorka, wlać wódkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy.
Wlać spirytus, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby.
Z wody i cukru ugotować syrop i do gorącego powoli wlać przesączony przez gęsty filtr (do kawy lub z kilku warstw gazy) alkohol z gąsiorka.
Przelać do szklanego naczynia, szczelnie zamknąć, wstrząsnąć i odstawić na dobę w ciemne miejsce.
Tę nalewkę można podawać od razu.
źródło