19-08-2018, 22:15
Arctium Lappa-Łopian Większy
Łopień, Łopuch, Łopustka, Głowacz, Kostropacz, Kobierz i najpopularniejsze chyba - Rzep - to regionalne nazwy Łopianu większego, zwanego też Lekarskim, będącego jednym z najtańszych naturalnych leków na świecie.
Od wieków powszechnie wierzono w jego cudowne właściwości.
Jedna ze starych legend mówiła, że gdy ścięto głowę Janowi Chrzcicielowi, wrzucono ją w liście Łopianu, a głowa zrosła się z ciałem.
Stąd też pewnie powstał zwyczaj ozdabiania domów liśćmi Łopianu w wigilię św. Jana, które później namoczone w wodzie lub w wódce przykładano do bolącej głowy.
Łopian obecny w medycynie ludowej od wieków, powszechnie używany za jedno z najważniejszych ziół oczyszczających krew, należy w Polsce do najpopularniejszych niezwykle uciążliwych chwastów - rośnie w zasadzie wszędzie.
Części jadalne to korzeń, młode liście i pędy.
Brunatny, mocny, mięsisty palowy korzeń Łopianu o białym miąższu może osiągać długość do 50 cm i najlepiej wykopywać go z młodych roślin, wiosną przed kwitnieniem lub jesienią.
Stare korzenie są zdrewniałe a często spróchniałe.
W wielu krajach świeże korzenie Łopianu zwane po japońsku „gobo” można kupić w sklepach z azjatycką żywnością, w naszych sklepach jeszcze ich nie widziałam.
W lodówce, po wykopaniu, można je przetrzymywać ok. 3 tygodni.
Co z nim robić?
Należy wybierać korzenie młode długie, niezbyt grube, porządnie wyszorować - obieranie nie jest konieczne gdyż skórka też jest jadalna - pociąć na cienkie plasterki, zanurzyć w wodzie z odrobiną octu aby nie ściemniały.
Cieniutkie plasterki korzenia o smaku słodko-gorzkim, można dusić wraz z innymi jarzynami i gotować w zupie grochowej zamiast kartofli; stosować do dań krótko gotowanych lub duszonych .
W kuchni japońskiej powszechnie używa się korzeni i liści Łopianu jako warzywa, a w całej kuchni orientalnej często stosuje się marynowane korzenie Łopianu.
Młode liście można przyrządzać jak Szpinak, a młode obrane łodygi i pędy - jak Szparagi.
więcej tutaj...
Łopian jest do dzisiaj uprawiany w Japonii jako warzywo.
Jadalne są korzenie, młode liście i pączki.
Młode korzenie można spożywać na surowo, świeżo utarte lub suszone, starsze muszą być gotowane, smażone lub marynowane.
Można z nich robić placki lub używać do zupy zamiast ziemniaków.
Prażone i zmielone mogą służyć jako namiastka kawy.
Ponieważ Łopian jest rośliną dwuletnią (w pierwszym roku rosną tylko liście, w drugim łodyga z kwiatami) należy zbierać korzenie między jesienią pierwszego roku a wypuszczeniem łodygi kwiatowej na wiosnę drugiego roku.
Młode liście dodaje się do zup i sałatek (zawierają do 350 mg witaminy C w 100 g).
źródło