Kminek
#7

Niezłe Ziółko - Kminek Zwyczajny
Dodawany do pieczywa, kapusty i serów nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. 
Po obfitym obiedzie natomiast wspaniale łagodzi objawy niestrawności w postaci… likieru Kümmel, czyli słynnej kminkówki.
Karolek pospolity, kinin, karulek pospolity, karba – bez względu na to, jak go nazwiemy, kminek zwyczajny (Carum carvi) to jedno z najbardziej popularnych ziół. 
Ceniony nie tylko ze względu na doskonały smak i zapach, ale także dlatego, że jest świetnym środkiem wspomagającym trawienie. 
Nasiona kminku dodawane są do serów, chleba i kiszonej kapusty. 
Piekarze z kolei posypują nimi ciasta, a winiarze używają ich jako bazę do produkcji doskonale znanego likierupoprawiającego trawienie – Kümmel, czyli kminkówki.

O niezwykłych właściwościach kminku wiedziano już w starożytności – wymienia go egipski traktat lekarski, tzw. papirus Ebersa i starotestamentowa „Przypowieść o siewcy”, 
Czyż oracz wciąż tylko orze,przewraca i bronuje swą rolę?
Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię,nie zasiewa czarnuszki i nie rozrzuca kminu?
Czy nie sieje pszenicy, jęczmienia i prosa,wreszcie orkiszu po brzegach?
A ktoś poucza go o tym prawie,jego Bóg mu to wykłada."
(Iz 28,23-28,29)
.....piszą o nim również Dioskurides i Pliniusz. 
Stosowano go wówczas przede wszystkim jako środek ułatwiający trawienie potraw z fasoli i grochu. 
Co ciekawe jednak, wykorzystywano go nie tylko jako środek leczniczy, o czym świadczy przykład Persji, gdzie w V wieku n.e. używano go jako „twardej waluty” i płacono nim podatki. 
Od czasów panowania Karola Wielkiego kminek na dobre zagościł w przyklasztornych ogrodach.

Kminek zwyczajny znalazł także szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. 
Wierzono, że jest on w stanie zapobiec kradzieży każdego przedmiotu, który go zawiera. 
Z tego powodu na wsiach karmiono nim ptactwo domowe, a także używano w charakterze… mikstury miłosnej. 
Odczyniano nim także uroki i traktowano jako afrodyzjak.

Kminek zwyczajny jest nieoceniony, jeśli chodzi o leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego. 
Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę osobom cierpiącym na kolki, skurcze żołądkowo-jelitowe czy wzdęcia, jak również kobietom w czasie menstruacji.
Jest doskonały dla ludzi zmagających się z dolegliwościami wątrobowymi (poprzez zwiększanie ilości wydzielanej żółci i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy) lub z zaburzeniami pracy trzustki. 
Zwiększa ilość wydalanego moczu, przynosi ulgę w czasie biegunki. 
Działa wykrztuśnie, znajduje też zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych gardła, zapaleniu oskrzeli oraz kaszlu (zwłaszcza sporządzona z nasion płukanka jest skuteczna w czasie problemów związanych z infekcjami gardła). 
Zewnętrznie można stosować rozcieńczony olejek kminku zwyczajnego jako skuteczny środek w przypadku świerzbu.
Kminek w połączeniu z rumiankiem oraz tatarakiem zwyczajnym przynosi ulgę we wzdęciach oraz w czasie kolki, a w połączeniu z rzepikiem pospolitym i jagodą wawrzynu w biegunce.  
Z kolei wraz z szantą zwyczajną łagodzi objawy zapalenia oskrzeli.

Nasiona kminku nie są zalecane kobietom, u których występują obfite menstruacje, a to dlatego, że rozszerza naczynia krwionośne, co może skutkować pobudzeniem krwawienia. 
Powinny go także unikać przyszłe mamy. 
Kminek może wywoływać również podrażnienie skóry, a to ze względu na obecność fotouczulającego umbeliferonu.

źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości