Ciecierzyca
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Ciecierzyca - zamiennik mięsa 
Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych.
Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich.
W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów.
Z tego względu  naukowcy z Harvard School of Public Health potwierdzają korzystny wpływ ciecierzycy na płodność. 
Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. 
Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. 
Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. 
Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.

Ciecierzyca jest dobrym źródłem ważnych witamin takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza.
Liczne witaminy dobrze wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Ponadto makro i mikroelementy podnoszą odporność organizmu.

Nasiona ciecierzycy, podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych zawierają substancje anty-odżywcze, które można zmniejszyć lub wyeliminować różnymi technikami gotowania. 
Ciecierzyca ma kilka potencjalnych korzyści dla zdrowia, może mieć pozytywny wpływ na niektóre z najważniejszych chorób człowieka, takich jak choroby serca, cukrzycy typu 2, choroby układu pokarmowego i niektórych nowotworów.
Jest polecana przez wiele publicznych organizacji zdrowia, tj.  American Diabetes Association, American Heart Association, i American Cancer Society.

Jedną z najczęściej spożywanych potraw jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem.
Ponadto ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek, dań mięsnych.

Hummus
Składniki:
puszka ciecierzycy,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oleju sezamowego 
oliwa,
sól, pieprz cayenne 

Przygotowanie:
Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku.

Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
szklana suchej ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
jajko,
przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz,
kawałek czerwonej papryki 

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez całą noc. 
Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. 
Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. 
Wymieszać dokładnie, odstawić na 1h do lodówki.
Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron do zarumienienia.
Autor: Mariola Natanek
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości