13-01-2011, 15:37
Mam rozumieć, że dopóki nie poczytamy na temat tych asocjacji kart z innymi dziedzinami to żadne ćwiczenia z tymi kartami nie mają sensu. Potrzeba więc cicho siedzieć i uważać na lekcjach, słuchać wykładów a na pytania i podsumowania przyjdzie czas. Karty i sam Crowley doczekali się przez to naładowanie cieniami etykietki diabelskich od niektórych czytelników. Skoro sam Mistrz Magii nie kładł nacisku na wróżebne funkce kart to w jakim celu zostały stworzone? W jego orginalnej księdze jest przecież na końcu dokładna procedura wróżenia! Większość opisów co prawda jest dosyć luźna i przypomina trochę takie sterowane medytacje nastawione na to abyśmy sami wypełnili swoją wyobraźnią luki w informacjach, to co nie jest dopisane i spotkali kartę we własnych myślach i tam dopiero się z nią zapoznali. Jak do tej pory - a mam tu na myśli moją znajomość wszystkich kart Thoth - to moja konkluzja jest taka, że o ile AW przedstawiają coś co znamy z Tarota generalnie to Arkana Małe i katy dworskie są trudnieszcze do rozszyfrowania. Przypuszczam, że na nie potrzeba będzie więcej czasu i wysiłku. Chodzi mi o to, że ja pisząć o kartach zaglądam do swoich notatek w komputerze i tam otwieraja mi się automatycznie obrazki a dla prównania także inne talie - m.innymi Thoth i LieberT. Niestety nie czuję jeszcze jaki związek z tekstem opisu kart Waite może tu istnieć. Sama ilustracja nie działa w tej sprawie więc czekam na asocjace z innymi dziedzinami ezoteryki czy okultyzmu. Możliwe, że najzwyczajniej brak udziału mojej intuicji albo wcale jej nie ma.