04-02-2012, 21:23
Nasiona ciecierzycy – odmiana bengalska (po lewej) i europejska (po prawej)
Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.)
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych.
Pochodzi z zachodniej Azji.
Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Roślina jednoroczna o wysokości do 50 (100) cm.
Łodyga sztywna, kanciasta.
Liście nieparzysto-pierzaste, składające się z odwrotnie jajowatych 11-15 listków o piłkowanych brzegach.
Kwiaty wyrastają pojedynczo w kątach liści.
Są fioletowe, purpurowe lub białe, mają 1 słupek i 10 zrośniętych pręcików.
Żagielek ciemniejszy.
Owoc to wisający strąk zawierający dość duże, gruszkowatego kształtu nasiona o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.
Zastosowanie
Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie jak on.
Znana jest także jako groch włoski.
Wyrabia się z nich także specjalną mąkę.
Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego.
Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummusu, rodzaju pasty do smarowania chleba i placków chlebopodobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego.
Nasiona i słoma są używane również jako pasza dla zwierząt.