16-08-2013, 09:39
Ciecierzyca pospolita
Jest zwana cieciorką lub grochem włoskim....takie nazwy mozna spotkać w sklepach...
Bardzo popularna roślina z rodziny bobowatych.
Pod względem areału upraw zajmuje czwarte miejsce po soi, orzeszkach ziemnych i fasoli.
Jest łatwa w uprawie, ma duże wartości odżywcze i wiele możliwych zastosowań.
Charakterystyka
Ciecierzyca jest rośliną jednoroczną o pokroju krzaczastym i wysokości 30 - 100 cm.
Ma pierzasto złożone liście i małe, białe lub różowe kwiaty.
Strąki są również małe, pękate, z jednym lub dwoma nasionami o spiczastym, przypominającym ptasi dziób na końcu.
Pęd pokryty jest drobnymi włoskami, które doskonale zatrzymują wilgoć, tak że nawet w gorący, słoneczny i suchy dzień rośliny sprawiają wrażenie wilgotnych, co niewątpliwie jest przystosowaniem do niedoboru wody w ich naturalnym środowisku.
Uprawa
Ciecierzycę rozmnaża się z nasion.
Nie jest to roślina wymagająca co do gleby,
ale najlepiej rośnie na podłożu żyznym, piaszczystym, dobrze zdrenowanym.
Nie lubi stanowisk podmokłych, gdzie szybko rośnie, ale zawiązuje mało strąków.
Powinno się ją uprawiać na ciepłych i słonecznych stanowiskach.
Tak jak wszystkie rośliny bobowate, ciecierzyca wzbogaca glebę w azot i pozostawia ją w dobrej formie.
W naszym klimacie najlepszym terminem siewu jest przełom kwietnia i maja, wschody przypadają już po ostatnich przymrozkach.
Odległość między rzędami powinna wynosić 30 cm a w rzędzie 5 -10 cm.
Zastosowanie
Ciecierzyca zawiera aż 25 % białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.
Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik.
W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako dobry afrodyzjak, leczy się nimi także bóle głowy i gardła oraz kaszel, liście natomiast mają właściwości ściągające i wstrzymujące.
Zaleca się okładanie nimi zwichniętych kończyn, napar zaś pomaga przy niestrawności.
Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo.
Dojrzałe po ugotowaniu lub konserwowaniu są świetnym dodatkiem do sałatek, bardzo popularnym w Europie Zachodniej i USA.
W Polsce ciecierzyca ma również rosnącą ilość amatorów, szczególnie barów sałatkowych i zwolenników diety wegetariańskiej.
Popularnym surowcem jest mąka z nasion, którą wykorzystuje się jako dodatek do zup, chleba i makaronów, ponieważ zawarta w niej skrobia jest bardzo lepka.
Na Bliskim Wschodzie je się nasiona ciecierzycy obtoczone w cukrze lub przyprawach.
Ugotowane ziarna można także zemleć, wymieszać z oliwką, przyprawić sokiem z cytryny i czosnkiem.
Tak przygotowana pasta smakuje świetnie z pieczywem lub krakersami.
Ta ciekawa roślina dostarcza nam nie tylko nasion.
Cennym wzbogaceniem diety są jej kiełki oraz młode pędy i liście, które przygotowuje się podobnie jak szpinak.
Dr Agnieszka Sękara - „Działkowiec" 12/2005
źródło