24-01-2011, 12:14
Najważniejsze jest to, że ktoś na dany obrazek będzie patrzył. Musisz więc wiedzieć, co chcesz przekazać odbiorcy poprzez taki, a nie inny obraz. Jaka myśl przyświeca umieszczaniu konkretnych symboli, postaci, kolorów i innych elementów?
Moim zdaniem najlepiej byłoby na wstępie wypunktować znaczenia, które chcesz zawrzeć w danej karcie, a potem dopiero powiedzieć, jak je zobrazujesz.
Np.
Mag oznacza początek - chcę to zobrazować za pomocą.....
Mag oznacza wolę - chcę to zobrazować za pomocą.....
Mag ma władzę nad przedmiotami i wydarzeniami oraz potrafi nimi manipulować - zobrazuję to w następujący sposób.....
Mag reprezentuje pewność siebie i niezależność - przedstawię to poprzez.....
I tak dalej, i tak dalej...... aż wyczerpiesz wszystkie znane Ci właściwości Maga, które chcesz zilustrować.
Być może nie spodoba Ci się moje podejście do tematu, ale z pewnością wtedy więcej będziemy mogli Ci przekazać własnych uwag, o które przecież wcześniej prosiłeś.
Moim zdaniem najlepiej byłoby na wstępie wypunktować znaczenia, które chcesz zawrzeć w danej karcie, a potem dopiero powiedzieć, jak je zobrazujesz.
Np.
Mag oznacza początek - chcę to zobrazować za pomocą.....
Mag oznacza wolę - chcę to zobrazować za pomocą.....
Mag ma władzę nad przedmiotami i wydarzeniami oraz potrafi nimi manipulować - zobrazuję to w następujący sposób.....
Mag reprezentuje pewność siebie i niezależność - przedstawię to poprzez.....
I tak dalej, i tak dalej...... aż wyczerpiesz wszystkie znane Ci właściwości Maga, które chcesz zilustrować.
Być może nie spodoba Ci się moje podejście do tematu, ale z pewnością wtedy więcej będziemy mogli Ci przekazać własnych uwag, o które przecież wcześniej prosiłeś.
Eremit napisał(a):stół z 3 widocznymi nogami jak np. w marsylskim Tarocie, ale postać bardziej podobna do tej z kart Waite'a. Jednak trzymać będzie w ręku buławę ze stołuMógłbyś uzasadnić, dlaczego to mają być właśnie 3 widoczne nogi stołu? Co chcesz przez to powiedzieć, jakie skojarzenia chcesz wzbudzić w ewentualnych odbiorcach?