25-10-2022, 11:49
Makaron z bazyliowym pesto
1 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
1/4 szklanki startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
2 ząbki czosnku, raczej większe (ilość czosnku zależna od preferencji)
1/4 szklanki blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
1/4 kubka oliwy z oliwek (jeśli będzie za gęste, można dodać nieco więcej oliwy)
szczypta soli
500 g makaronu
Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy miksować wszystkie składniki.
Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi.
W zależności od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione (kawałki migdałów mogą być lekko wyczuwalne).
Z tej ilości składników wychodzi ok. 200-250 ml pesto.
Jeśli lubicie makaron z dużą ilością pesto to na 500 g (4 porcje) będzie go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy to wystarczy nawet na 2 opakowania po 500 g, czyli ok. 8 porcji.
Oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita, jak przy pierwszej opcji.
Smacznego!
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt