Makaron
#12

   
Makaron razowy ze szpinakiem
ok. 200 g makaronu razowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 papryczka chili
1 awokado
sól morska
garść mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowce, brazylijskie)
Do podania:
parmezan

Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną wodą. 
W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z chili i szczyptą soli. 
Dodajemy podprażone orzechy, zblanszowany szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. 
Makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem. 
Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki awokado. Podajemy z świeżo startym parmezanem i schłodzoną lampką białego wina.

Komentarz:
Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności. 
Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie szpinaku polega na wrzuceniu liści szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Makaron - przez New_vision - 24-04-2014, 20:41
RE: Makarony... - przez Aggata - 09-03-2022, 08:36
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:00
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:09
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:10
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:49
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 11:53
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 12:01
RE: Makarony... - przez Krystyna - 25-10-2022, 12:07
Re: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Aggata - 30-12-2015, 09:45
Re: Kluchy, kluski, makarony ... - przez madrugada - 13-11-2016, 17:16
Re: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Aggata - 10-03-2017, 10:03



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości