25-10-2022, 12:07
Makaron razowy ze szpinakiem
ok. 200 g makaronu razowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 papryczka chili
1 awokado
sól morska
garść mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowce, brazylijskie)
Do podania:
parmezan
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną wodą.
W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z chili i szczyptą soli.
Dodajemy podprażone orzechy, zblanszowany szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
Makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem.
Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki awokado. Podajemy z świeżo startym parmezanem i schłodzoną lampką białego wina.
Komentarz:
Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności.
Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie szpinaku polega na wrzuceniu liści szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt