Tasmannia
#1

   
Zimowe liście wiecznie zielonego Pieprzu Górskiego lub Krzewu Tasmańskiego Pieprzu-Tasmannia Lanceolata

Tasmannia
Rodzaj drzewiastych, wiecznie zielonych roślin kwiatowych z rodziny Winteraceae .
40 gatunków Tasmanni pochodzi z Australii , Nowej Gwinei , Sulawesi , Borneo i Filipin .
Winteraceae to magnoliidy i są związane z wilgotną florą Antarktydy na półkuli południowej.
Członkowie rodziny mają na ogół aromatyczną korę i liście, a niektórzy są wykorzystywani do ekstrakcji olejków eterycznych.
Owoce i liście (zwłaszcza suszone) tego rodzaju o smaku Pieprzu są coraz częściej stosowane jako przyprawa w Australii.
Pieprzowy smak można przypisać poligodialowi .

Taksonomia
Pierwszy opis rodzaju został opublikowany przez Roberta Browna .
Gatunki Tasmanii były wcześniej klasyfikowane w rodzaju Drimys , pokrewnej grupie Winteraceae pochodzącej z neotropików .
Ostatnie badania doprowadziły do coraz większego konsensusu wśród botaników co do podziału rodzaju na dwa, z gatunkami neotropikalnymi pozostającymi w rodzaju Drimys , a gatunkami australijskimi sklasyfikowanymi w rodzaju Tasmannia .

Dystrybucja i siedlisko
W Australii rodzaj Tasmannia rozciąga się od Tasmanii i wschodniej Wiktorii i Nowej Południowej Walii do południowo -wschodniego Queensland oraz w górach północno-wschodniego Queensland, gdzie rośnie w wilgotnych lasach górskich i na wilgotnych obszarach w suchszych lasach i wzdłuż cieków wodnych do wysokości 1500 m (5000 stóp).

Zastosowanie kulinarne
Pieprz Tasmański lub Pieprz Górski-Tasmannia Lanceolata , często określany jako Drimys Lanceolata lub Tasmannia Aromatica był oryginalnym krzewem pieprzowym używanym przez Australijczyków z kolonii i został wprowadzony do uprawy w Kornwalii w Wielkiej Brytanii, aby stać się „kornwalijskim Pieprzem Liściastym kojarzony z kuchnią kornwalijską.
Ma duże, pieprzne jagody, które są również bogate w przeciwutleniacze.
Safrol jest największym ograniczeniem w stosowaniu dzikich odmian Pieprzu Górskiego, a wolne od safrolu szczepy Pieprzu Górskiego zostały wybrane do handlu przyprawami.

Tasmannia Stipitata, Papryka Dorrigo, jest również sprzedawana jako przyprawa i była oryginalnym krzewem Pieprzowym używanym w restauracjach specjalizujących się w rodzimych potrawach w latach 80.
Papryka Dorrigo nie zawiera safrolu i ma mocny pieprzny smak.
gatunki

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 18:25
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 19:17
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 19:20
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 19:41
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 21:48
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:02
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:33
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:33
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 16-01-2023, 22:33
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 17-01-2023, 13:04
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 17-01-2023, 13:05
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 17-01-2023, 13:06
RE: Tasmannia - przez Krystyna - 18-01-2023, 11:03



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości