16-01-2023, 22:33
Tasmannia Stipitata
Tasmannia Stipitata, powszechnie znana jako Pieprz Dorrigo lub północny krzew pieprzowy, jest krzewem lasu deszczowego w umiarkowanych lasach Północnego Płaskowyżu Nowej Południowej Walii w Australii
Liście są pachnące, wąsko-lancetowate do wąskoeliptycznych, o długości 8–13 cm.
Ciemnoniebieskawe do fiołkoworóżowych jagód podążają za kwiatami na żeńskich krzewach.
Gatunek jest dwupienny, z kwiatami męskimi i żeńskimi na osobnych roślinach.
Zastosowanie kulinarne
Jakość kulinarna Tasmannia Stipitata została doceniona w połowie lat 80. przez ogrodnika Petera Hardwicka , który nadał jej nazwę Pieprz Dorrigo, oraz Jean-Paul Bruneteau, ówczesny szef kuchni w restauracji Rowntrees w Sydney.
Jest zbierany głównie dziko z północnych płaskowyżów Nowej Południowej Walii.
Papryka Dorrigo ma drzewno-cynamonowo-pieprzową nutę w liściach i owocach/nasionach.
Ostry pieprzowy smak pochodzi z poligodialu, składnika olejku eterycznego, wspólnego dla większości gatunków z rodziny.
Badania
Badania wykazały, że Tasmannia Stipitata może być stosowany jako środek zapobiegający psuciu się żywności i jako środek leczniczy ze względu na niską toksyczność i umiarkowaną aktywność hamującą o szerokim spektrum działania przeciwko bakteriom, grzybom i Giardia
Nazwa Pieprz Dorrigo odnosi się do liści i nasion jednej z odmian Drzewa Tasmańskiego (łac. Tasmannia Stipitata).
W smaku przypomina Czarny Pieprz, a został odkryty całkiem niedawno – w latach 80-tych.
Podobny do Pieprzu smak roślina zawdzięcza Poligodialowi, związkowi chemicznemu obecnemu również w: Pieprzu Tasmańskim (z którym jest mylony), Pieprzu Dorrigo, Horopito, Pieprzu Wodnym, Canelo i Paracress.
https://www.notatnikkuchenny.pl/pieprz-dorrigo/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tasmannia_stipitata