22-01-2023, 21:11
Wurfbainia Villosa
Wurfbainia Villosa, znana również pod basionimem Amomum Villosum, to roślina z rodziny imbirowatych, która jest uprawiana w całej Azji Południowo-Wschodniej i południowych Chinach
Podobny do kardamon, roślina jest uprawiana ze względu na owoce, które po osiągnięciu dojrzałości wysychają w strąki i zawierają silnie aromatyczne nasiona.
Wurfbainia Villosa to wiecznie zielona roślina z rodziny imbirowatych, rosnąca w cieniu drzewa, o wysokości od 1,5 do 3,0 m, którego gałęzie i liście są podobne do imbiru
Ma tę cechę, że kwiaty rozłożone na ziemi mogą owocować, podczas gdy kwiaty na gałęziach nie.
Jej kwiaty kwitną w marcu i kwietniu i mają kolor białego jadeitu.
Zastosowanie w kuchni
Nasiona Wurfbainia Villosa są używane jako przyprawa, w tym niektóre wersje proszku pięciu przypraw w kuchni chińskiej.
Strąki są używane w kuchni chińskiej dla smaku.
Od czasów dynastii Tang wiele starożytnych ksiąg, takich jak Kompendium Materia Medica , mówi, że W. Villosa smakuje cierpko, świeżo i lekko gorzko.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wurfbainia_villosa
Wurfbainia Villosa, znana również pod basionimem Amomum Villosum, to roślina z rodziny imbirowatych, która jest uprawiana w całej Azji Południowo-Wschodniej i południowych Chinach
Podobny do kardamon, roślina jest uprawiana ze względu na owoce, które po osiągnięciu dojrzałości wysychają w strąki i zawierają silnie aromatyczne nasiona.
Wurfbainia Villosa to wiecznie zielona roślina z rodziny imbirowatych, rosnąca w cieniu drzewa, o wysokości od 1,5 do 3,0 m, którego gałęzie i liście są podobne do imbiru
Ma tę cechę, że kwiaty rozłożone na ziemi mogą owocować, podczas gdy kwiaty na gałęziach nie.
Jej kwiaty kwitną w marcu i kwietniu i mają kolor białego jadeitu.
Zastosowanie w kuchni
Nasiona Wurfbainia Villosa są używane jako przyprawa, w tym niektóre wersje proszku pięciu przypraw w kuchni chińskiej.
Strąki są używane w kuchni chińskiej dla smaku.
Od czasów dynastii Tang wiele starożytnych ksiąg, takich jak Kompendium Materia Medica , mówi, że W. Villosa smakuje cierpko, świeżo i lekko gorzko.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wurfbainia_villosa