24-01-2023, 11:14
Perilla-Pachnotka
Perilla to rodzaj składający się z jednego głównego azjatyckiego gatunku uprawnego Perilla Frutescens i kilku dzikich gatunków należących do rodziny miętowatych Lamiaceae .
Rodzaj obejmuje kilka różnych odmian azjatyckich ziół , nasion i warzyw , w tym
Perilla Frutescens-Deulkkae ) i
Perilla Frutescens var. Crispa-Shiso).
Systematyka
Taksony wewnątrzgatunkowe
Perilla Frutescens ma trzy znane odmiany .
Perilla Frutescens var. Frutescens-zwana perillą koreańską lub Deulkkae .
Perilla Frutescens var. Crispa-zwana także Shiso lub tía tô .
Perilla Frutescens var. Birtella-zwana też Pachnotką Cytrynową
W obrębie rodzaju pachnotka Perilla L., Gen. ed. 6: 578. Jun 1764 w niektórych ujęciach wyróżniano 6-7 gatunków. Współcześnie traktowane są one wszystkie jako jeden zmienny gatunek, w obrębie gatunku potwierdzono wyraźne zróżnicowanie chemotypów
Odmiany Pachnotki są krzyżowo płodne, a hybrydyzacja wewnątrz gatunkowa zachodzi naturalnie.
Niektóre odmiany są uważane za inwazyjne .
Zastosowanie kulinarne
Odmiany Pachnotki są uprawiane i spożywane głównie w Korei , Japonii, Tajlandii i Wietnamie
Liście, nasiona i olej z nasion Perilla Frutescens są szeroko stosowane w kuchni koreańskiej , podczas gdy Perilla. Frutescens var. Crispa ą używane w kuchni japońskiej i wietnamskiej .
Zielarstwo
Perilla jest jednym z 50 podstawowych ziół Tradycyjnej Medycyny Chińskiej .
Nazywa się „zi su” (紫苏/紫蘇) i służy do rozpraszania wiatru, zimna, wzdęć oraz problemów żołądkowych i płucnych. Czasami jest łączony z Tu Huo Xiang lub Guang Huo Xiang , aby rozproszyć wilgoć i tonizować qi .
Perilla to dla nas nie tylko egzotyczne warzywo.
Jest idealny do kształtowania krajobrazu.
Istnieją dwie odmiany tej rośliny: z czerwonymi i zielonymi liśćmi, które stanowią doskonałe tło dla roślin ozdobnych o żółtych i zielonych liściach, a także dla wielu jednorocznych kwiatów.
https://en.wikipedia.org/wiki/Perilla