Perilla-Pachnotka
#4

   
Perilla Frutescens var. Crispa-Shiso
Jest odmianą Perilla Frutescens, zioła z rodziny miętowatych Lamiaceae .
Pochodzi z górzystych regionów Chin i Indii, ale obecnie występuje na całym świecie.
Roślina występuje w kilku formach, zgodnie z charakterystyką ich liści, w tym czerwoną, zieloną, dwukolorową i potarganą. 
Shiso jest rośliną wieloletnią i może być uprawiana jako roślina jednoroczna w klimacie umiarkowanym.
Różne części rośliny są używane w kuchni Azji Wschodniej i Południowo.

Imiona
Zioło jest znane w języku chińskim jako zǐsū (紫蘇„Purpurowa Pachnotka”), od której pochodzi japońska nazwa Shiso (紫蘇/シソ) i wietnamska nazwa tía tô 
W języku chińskim nazywana jest również huíhuísū (回回蘇„Muzułmańska Pachnotka”). 
W języku koreańskim jest znany jako soyeop ( 소엽 ).
W języku angielskim jest czasami nazywany „Rośliną Befsztyka”, ponieważ odmiany o fioletowych liściach przypominają krwistoczerwony kolor mięsa.
Roślina jest czasami określana nazwą rodzaju Perilla, ale jest to niejednoznaczne, ponieważ pachnotka może również odnosić się do innej odmiany-Perilla Frutescens var. Frutescens ). 
Aby uniknąć nieporozumień, Perilla Frutescens var. Frutescens nazywa się Egoma-Perilla Sesame w Japonii 
i Deulkkae-Wild Sesamew Korei.
 
Kiedy Shiso o czerwonych liściach zostało wprowadzone na Zachód w latach pięćdziesiątych XIX wieku, nadano mu naukową nazwę Perilla Nankinensis , na cześć miasta Nanking
Ta nazwa jest obecnie mniej popularna niż Perilla Frutescens .

Geneza i dystrybucja
Sugeruje się, że rodzime pochodzenie rośliny to górskie regiony Indii i Chin , chociaż inne źródła wskazują na Azję Południowo-Wschodnią. 

Historia
Perilla Frutescens była uprawiana w starożytnych Chinach 
Jedna z wczesnych wzmianek pochodzi z Uzupełniających zapisów znanych lekarzy (名醫別錄 Míng Yī Bié Lù ), spisanych około 500 rne, gdzie jest wymieniona jako su (蘇), a niektóre z jej zastosowań są opisane. 
Roślina została sprowadzona do Japonii około VIII do IX wieku.

Czerwone Shiso stało się dostępne dla entuzjastów ogrodnictwa w Anglii około 1855 roku.
W 1862 roku Anglicy donosili o nadużywaniu tej rośliny i proponowali Coleus Vershaeffeltii lub Amaranthus Melancholicus var. Ruber udostępniony przez JG Veitch jako alternatywa.
Został wprowadzony później w Stanach Zjednoczonych, być może w latach 60. XIX wieku.
Obecnie jest uważany za chwast lub gatunek inwazyjny

Opis
Shiso dorasta do 40–100 centymetrów (16–39 cali) wysokości.
Ma szerokie jajowate liście ze spiczastymi końcami i ząbkowanymi brzegami, ułożone naprzeciwlegle z długimi szypułkami 
Nasiona Shiso mają około 1 mm wielkości i są mniejsze i twardsze w porównaniu z innymi odmianami pachnotki. Nasiona ważą około 1,5 g na 1000 nasion.
Rośliny nie są mrozoodporne. 
W strefach USDA 11 i wyższych rosną jako byliny.

Odmiany
Istnieje kilka form Shiso.
Są one określone przez kolor i morfologię liści, chociaż zabarwienie występuje również na łodydze i pąkach kwiatowych. Zaczerwienienie w shiso jest spowodowane przez shisoninę, pigment antocyjanowy występujący w pachnotce. [Potargane czerwone shiso było pierwszą formą zbadaną przez zachodnich botaników, a Carl Peter Thunberg nazwał ją P. crispa (co oznacza „falisty” lub „kędzierzawy”).
Ta łacińska nazwa crispa została później zachowana, kiedy shiso zostało przeklasyfikowane jako kultygen.

Ciekawe odmiany pachnotki zwyczajnej:
Perilla Frutescens var. crispa f. purpurea (akajiso) – odmiana o czerwonych liściach uprawiana w Japonii,
Perilla Frutescens var. crispa f. viridis (aojiso) – odmiana o zielonych liściach, również uprawiana w Japonii, wykorzystywana w gastronomii.

Zastosowanie kulinarne
Uprawiane Shiso jest spożywane w wielu krajach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.
Dzikie, zachwaszczone Shiso nie nadają się do jedzenia, ponieważ nie mają charakterystycznego zapachu Shiso i są bogate w keton Perilla, który jest potencjalnie toksyczny.
W klimacie umiarkowanym roślina samosiewnie, ale nasiona nie są zdolne do życia po długim przechowywaniu, a po roku zdolność kiełkowania jest niska
https://en.wikipedia.org/wiki/Shiso
https://www.notatnikkuchenny.pl/pachnotka-shiso/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Perilla-Pachnotka - przez Krystyna - 24-01-2023, 11:14
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 11:59
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 12:46
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 18:20
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 22:14
RE: Perilla - przez Krystyna - 25-01-2023, 11:18
RE: Perilla - przez Krystyna - 25-01-2023, 19:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości