02-03-2023, 18:39
Najstarszym dokumentem świadczącym o wykorzystaniu Czagi do celów leczniczych jest „Corpus Hippocraticum” autorstwa Hipokratesa z Kos, który datowany jest na V wiek p.n.e.
O tym, że Błyskoporka Podkorowego wykorzystywano do leczenia, pisano również w pracach Teofrasta z Eresos, Aemiliusa Macera z Werony, Pliniusza Starszego czy Pedaniusa Dioscoridesa.
Błyskoporek i jego właściwości lecznicze
Błyskoporek jest grzybem nie tylko wielu zastosowań, ma także całe mnóstwo substancji posiadających właściwości cytostatyczne, co oznacza, że te substancje działają toksycznie na komórki nowotworowe, które szybko się dzielą i powielają.
Dlatego niewątpliwie słyszeliście głosy, że Czaga to grzyb, który jest antyrakowy.
Do tego jeszcze wrócimy, teraz skupmy się jednak nad historią Czagi i jej właściwościami leczniczymi na przestrzeni wieków.
Grecja i pierwsze zapiski jeszcze p.n.e
Zachowane do dziś dzień zabytki piśmiennicze medycyny starożytnej Grecji wskazują wyraźnie na to, że Czaga znana była ludzkości już w V wieku p.n.e. Zachowało się wiele tego typu zabytków, które przypisywane są zarówno Hipokratesowi jak i innym anonimowym autorom będącym przedstawicielami wielu szkół medycznych.
Rosyjska medycyna ludowa znała właściwości tego niesamowitego Grzyba już przynajmniej w XVI wieku, a jedne z pierwszych opisów jej zastosowania, które zachowały się do dzisiaj pochodzą z terenów Ukrainy z 1880 roku.
Czaga stosowana była także na dalekiej Syberii przez zamieszkujących tam Chantów, (zwanych też jako „Ostiacy” lub “Jurgowie”) czy też przez Buriatów zamieszkujących północną Azję (naród mongolski).
Stosowali oni napary z Czagi, które według zapisków poprawiać miały samopoczucie, stanowiły specyfik na odtrucie organizmu oraz leczyły wrzody żołądka i dwunastnicy oraz schorzenia jelit i wątroby.
Oficjalnie w medycynie rosyjskiej Błyskoporek zaistniał w drugiej połowie XIX wieku kiedy to wspomniany już napar z Huby zalecany był przez samo ministerstwo zdrowia ZSRR, jako środek, który miał leczyć raka żołądka i płuc.
Tradycyjny napój z Czagi stosuje się do dzisiaj na dalekiej Syberii – tak zwana “Herbatka po Buriacku” jest niezwykle popularna wśród lokalnej ludności, a w szczególności wśród leśników i myśliwych.
Jeśli chcielibyście sami skorzystać i przygotować przepis jest prosty:
do czarnej mocno zaparzonej herbaty wsypujemy nieco popiołu ze spalonej Huby.
Ot taki trochę niecodzienny dodatek, który według lokalnej społeczności (Buriatów) gwarantować ma dobre samopoczucie.
Czaga w dzisiejszej medycynie
Obecnie uważa się, że Czaga ma bardzo cenne właściwości lecznicze – a jest ich bez liku: oczyszcza, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo do tego reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi oraz stabilizuje pracę układu odpornościowego.
Ma także właściwości wzmacniające, przeciwutleniające, przeciwgorączkowe i przeciwpotowe.
Jak sami widzicie nazbierało się tego – w ramach ciekawostki należy nadmienić, co jest z naszego survivalowego punktu widzenia bardzo ciekawe – drugi wcześniej opisywany przez nas grzyb rosnący na Brzozie, też jest pełen cennych właściwości – Białoporek Brzozowy.
O wiele bardziej popularny i częściej spotykany, lecz wcale nie mniej cenny.
Pewnie zastanawiacie się skąd, jakby na to nie patrzeć w pasożycie, tyle substancji, które można z powodzeniem używać w medycynie.
Jedna z teorii mówi, że drzewo na którym rośnie Czaga, stara się ze wszystkich sił bronić przed nim i wysyła tam swoje aktywne substancje, żeby z nim walczyć.
Stąd też po jego zerwaniu mamy naturalną tabletkę ze wszystkimi tymi aktywnymi substancjami, które zostały wytworzone przez naturę.
Dla nas ta teoria ma jak najbardziej sens, bowiem tak jak wspomnieliśmy na początku artykułu błyskoporek to grzyb, który prędzej czy później doprowadza do obumarcia drzewa.
Oprócz właściwości cytostatycznych wspomnianych wcześniej jednym z ciekawszych działań Czagi jest normalizacja pracy układu immunologicznego, ponieważ wzmacnia pracę układu odpornościowego w wypadku osłabienia i zwalnia gdy organizm jest zbyt pobudzony.
Stąd też spożywanie go w formie choćby naparu w chorobach, gdy nasz układ odpornościowy atakuje zdrowe narządy (choroby autoimmunologiczne) jest jak najbardziej zasadne.
Aktywnymi składnikami które wpływają na dobroczynne działanie Czagi są: inotodiol, lanosterol, polifenole, polisacharydy, wielocukier o trudnej nazwie fucoglucomannan, kwas betulinowy (to ten od hamowania komórek nowotworowych, namnażania się wirusa HIV i rozwoju niektórych bakterii w tym trądzikowych), melanina i tryptofan. Podlinkowaliśmy je do Wikipedii i innych stron więc możecie sobie poczytać na ich temat nieco więcej.
https://www.survivaltech.pl/ciekawostki/...ace-zbioru