Kuchnia Węgierska
#2

Leczo, nie tylko węgierskie
Leczo (węg. lecsó) klasyczne węgierskie danie, przyrządzane także na Słowacji, Ukrainie, w Czechach, Austrii i w Izraelu.
Rodzaj potrawki z cebuli, pomidorów i świeżej papryki, duszonych na smalcu lub oleju z dodatkiem wędzonej słoniny, ostrej kiełbasy lub jajek, doprawionych na końcu papryką w proszku.

Leczo podaje się na Węgrzech jako samodzielną potrawę z haluszkami, białym chlebem lub bułeczkami – pogaczami albo jako dodatek do pieczonego schabu.
W Polsce leczo przyrządza się często z dodatkiem cukinii i bakłażanów, przez co zbliża się do prowansalskiego ratatouille.
W Tunezji i Izraelu leczo gotuje się na oleju, a pod koniec duszenia do potrawki dodaje się jajka.
Leczo z jajkami znane jest pod nazwą szakszuka, czyli bałagan.
Leczo świetnie nadaje się do wekowania. Nic tak nie przypomni pełni lata jak otworzony pod koniec listopada słoik leczo.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kuchnia Węgierska - przez Krystyna - 16-06-2013, 10:45
Leczo - przez Krystyna - 08-02-2015, 18:32
Re: Leczo - przez madrugada - 08-02-2015, 19:26
Re: Leczo - przez Aggata - 23-03-2015, 09:15
Re: Leczo - przez Aggata - 23-03-2015, 09:15
Re: Leczo - przez Aggata - 23-03-2015, 09:15



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości