16-07-2012, 19:55
Aur Ganuz napisał(a):Korespondują w ten sposób, że (o ile mnie pamięć nie myli) prawdopodobnie za sprawą Malmuka karty do gry trafiły do Europy. Problem jest taki, że o ile idea kart do gry przyszła ze Wschodu, to sam tarot oryginalnie nie miał MA, a jedynie WA, a te powstały 'u nas'. Dopiero później te dwie talie zostały połączone w jeden system.
W tej rozmowie warto właśnie wspomnieć, że te wszystkie dywagacje poprzedza słowo "prawdopodobnie"...

Co do symboliki Wielkich Arkan, to również jest jedynie przypuszczenie, że powstały "u nas", tzn. w Europie. Pan Jóźwiak na swojej stronie wspominał kiedyś o ogromnym podobieństwie między klasycznym przedstawianiem Diabła a wizerunkiem babilońskiej Innanny. Ja również dostrzegam silne (nie tylko "pewne") podobieństwa jeszcze kilku "archetypów" z Wielkich Arkan do pewnych przedstawień mitycznych postaci - nie chcę się z tym szerzej wychylać, wiele jest do przemyślenia, nic do udowodnienia, to tylko hipotezy...

Nie ma niezbitych dowodów, że karty powstały w Europie, jest tylko kilka w mniejszym lub większym stopniu bliższych sobie różnych talii - które również mogły czerpać, inspirować się i odwzorowywać starsze systemy - "oswajając je": zamiast np. starożytnej bogini przedstawiając średniowiecznego diabła...
Dlatego napisałam w pierwszym poście, że dla mnie Tarot to "warstwy na warstwach"....