10-08-2012, 19:14
Jak obiecałam zamieszczam przykład jak między innymi pracuję z tą talią.
Weźmy na przykład Knight of Chalices (Rycerz Kielichów).
Takie zadałam pytania i takie karty wylosowałam:
1. Kim jest Rycerz? VI Kochankowie
2. O czym myśli? 5 Pentakli
3. Czego pragnie? 7 Kielichów
4. Na co patrzy? 0 Głupiec
5. Czego symbolem jest kielich? 6 Buław
6. Co mu daje siłę? 2 Kielichów
7. Gdzie jedzie? 9 Buław
I moja skrócona interpretacja:
1.Jest wyborem; tym który wybiera, albo jest wybierany, może być też tym trzecim – kochankiem po prostu.
To też taki rycerz na białym koniu (dosłownie i w przenośni).
Popatrzcie na kartę Kochanków z tej talii – wybawiciel, niosący ratunek, gotowy ponieść każde ryzyko (co potem pokazuje punkt 7).
2.Materia nie jest jego mocną stroną…
3.Pragnie tego o czym marzy. Czasem może woli tylko marzyć niż poczuć ziemię pod nogami…
Dąży za niepewnym, za marzeniami, czasem pewnie iluzjami... Jest to klasyczne szukanie Graala.
Żyje zgodnie z własnymi ideami.
4.Patrzy ku nowej przygodzie, nowym doznaniom.
Ratuje też bezbronnych, bo pamiętajmy, że pojawił się w Kochankach, a Głupiec jest w tej talii niewinnym, bezbronnym dzieckiem (oczywiście miedzy innymi).
Dlatego szuka tych których można uratować, lekkoduchów którzy znaleźli się w tarapatach. Taki Super bohater!
5.Kielich to może być ten odnaleziony Graal, laur, dar życia, nowe źródło. Niesie Asa Kielichów po prostu.
Chociaż w negatywnym aspekcie może być to wabik, taka karta przetargowa…
6.Siłę daje mu to co go napędza, czyli miłość, potrzeba dzielenia się nią; harmonia.
7.Za wszelką cenę chce sprostać wyznaczonym celom.
Jest w stanie dźwigać duży ciężar, ma poczucie że jest niezniszczalny i jest silniejszy niż wygląda. Gotowy jest na wyzwania.
To taki skrót. Bądźcie łagodni, bo to mój pierwszy „poważny” wpis
Tak z innej beczki.
W temacie: Głupiec - Initiatory Tarot of the Golden Dawn wrzuciłam trzy wersje tej karty z trzech źródeł.
Zobaczcie, jeśli uważacie, że nie ma to większego sensu i jest mieszaniem w temacie to można ten wpis wyrzucić.
Pytam tu, bo omawiamy tu ogólne sprawy
Weźmy na przykład Knight of Chalices (Rycerz Kielichów).
Takie zadałam pytania i takie karty wylosowałam:
1. Kim jest Rycerz? VI Kochankowie
2. O czym myśli? 5 Pentakli
3. Czego pragnie? 7 Kielichów
4. Na co patrzy? 0 Głupiec
5. Czego symbolem jest kielich? 6 Buław
6. Co mu daje siłę? 2 Kielichów
7. Gdzie jedzie? 9 Buław
I moja skrócona interpretacja:
1.Jest wyborem; tym który wybiera, albo jest wybierany, może być też tym trzecim – kochankiem po prostu.
To też taki rycerz na białym koniu (dosłownie i w przenośni).
Popatrzcie na kartę Kochanków z tej talii – wybawiciel, niosący ratunek, gotowy ponieść każde ryzyko (co potem pokazuje punkt 7).
2.Materia nie jest jego mocną stroną…
3.Pragnie tego o czym marzy. Czasem może woli tylko marzyć niż poczuć ziemię pod nogami…
Dąży za niepewnym, za marzeniami, czasem pewnie iluzjami... Jest to klasyczne szukanie Graala.
Żyje zgodnie z własnymi ideami.
4.Patrzy ku nowej przygodzie, nowym doznaniom.
Ratuje też bezbronnych, bo pamiętajmy, że pojawił się w Kochankach, a Głupiec jest w tej talii niewinnym, bezbronnym dzieckiem (oczywiście miedzy innymi).
Dlatego szuka tych których można uratować, lekkoduchów którzy znaleźli się w tarapatach. Taki Super bohater!
5.Kielich to może być ten odnaleziony Graal, laur, dar życia, nowe źródło. Niesie Asa Kielichów po prostu.
Chociaż w negatywnym aspekcie może być to wabik, taka karta przetargowa…
6.Siłę daje mu to co go napędza, czyli miłość, potrzeba dzielenia się nią; harmonia.
7.Za wszelką cenę chce sprostać wyznaczonym celom.
Jest w stanie dźwigać duży ciężar, ma poczucie że jest niezniszczalny i jest silniejszy niż wygląda. Gotowy jest na wyzwania.
To taki skrót. Bądźcie łagodni, bo to mój pierwszy „poważny” wpis
Tak z innej beczki.
W temacie: Głupiec - Initiatory Tarot of the Golden Dawn wrzuciłam trzy wersje tej karty z trzech źródeł.
Zobaczcie, jeśli uważacie, że nie ma to większego sensu i jest mieszaniem w temacie to można ten wpis wyrzucić.
Pytam tu, bo omawiamy tu ogólne sprawy