Initiatory Golden Down - dyskusja

Dzięki za tego posta, bo już sam kręćka dostawałem. Też zamiast zaufać pamięci, albo jak człowiek zaglądnąć do książki sprawdziłem na internecie i stąd też mój błąd. Zmotywowałaś mnie, żeby do 'solidniejszych' źródeł zajrzeć.

katarynka napisał(a):
Aur Ganuz napisał(a):Napisałem wcześniej, że Soror Q.L. to Ethel Felkin, podczas gdy to była Harriet (mama Ethel).

Aur, Harriet nie była mamą Ethel tylko macochą. I niemal rówieśnicą Uśmiech Mamą Ethel była pierwsza żona Felkina - Mary. Z Harriet Felkin ożenił się jak owdowiał.

Zgadza się! Kolejna wpadka  Wyśmiewacz

Cytat:Wiecie co, ja już zgłupiałam, bo autorzy różnych "dzieł" (niby znawcy) tak się rozmijają w zeznaniach, kim była Soror Q.L. i kim była Ethel Felkin, że hej... najwyraźniej przerasta ich dwoistość Miss Felkin i Mrs Felkin, obie równoczesnie w tym samym zakonie i obie związane z tym samym Felkinem  Zmęczony

[...]

Można dostać świra. Czy ktoś się w tym odnajduje? Czy ktoś wie, kto to napisał: Ethel czy Harriet i czy ten ktoś był żoną czy córką starego Felkina?! jak ja kocham ten plotkarski internet  Zły Na razie wychodzi mi, że pisała żona Harriet ale pewności nie mam...

Ano świra można dostać niewątpliwie. Co do tego, kto był żoną, kto córką, a kto macochą, można przeczytać na oficjalnej stronie Organizacji Felkinów: http://felkin.org/#/the-felkins/4543940612 (czyli potwierdzamy, co ustaliliśmy do tej pory - mama Mary, córka Ethel, macocha Harriet).
Co do motta - w "The Magicians of the Golden Dawn - A Documentary History of a Magical Order" (bardziej historycznego opracowania rozstrzygającego tą wątpliwość w publikacji chyba nie ma) na str. 294 Howe pisze:
"Nie było żadnych wpisów do Drugiego Zakonu [G.D. tak naprawdę składa się z dwóch zakonów - Zewnętrznego i Drugiego. Teoretycznie jest jeszcze trzeci, ale to inna bajka] do Lutego 1906 r. kiedy to  'Per Augusta Ad Astra' (niezidentyfikowany/a) oraz 'Quaero Lucem', druga żona Felkina (dosłownie Mrs Felkin), zostały dopuszczone [do Drugiego Zakonu]."

Mam nadzieję, że to będzie ostatni odcinek tego serialu detektywistycznego Oczko

Pozdrawiam
Aur Ganuz
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości