12-12-2012, 12:13
Chleb mojego przepisu :
300 gr mąki pszennej typ 500, 300 gr mąki żytniej typ 720. Paczuszka suchych drożdży piekarskich. 2 łyżki oliwy, 400 ml kefiru, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli (to według uznania), może być tez miód zamiast cukru. Dodatki według uznania. Ja dodaję różnie: siemię lniane, słonecznik, dynię, czarnuszkę, płatki różnego rodzaju (owsiane, jęczmienne,żytnie, orkiszowe), sezam.Dodaję też czasem trochę cebulki suszonej, wtedy chlebek pachnie przepysznie
Najpierw mieszam kefir z oliwą, potem wsypuje do tego wymieszaną mąkę z cukrem, solą, drożdżami. Jak już mam to wymieszane i ugniecione to czekam aż chwilkę porośnie. Jak urośnie dodaję resztę , czyli te różne ziarenka. Jeszcze raz przemieszam, wygniotę i wstawiam w foremce do piekarnika. Wstawiam blaszkę z woda na dolny poziom, na początku piekę 10 minut w 250 c, potem 10 minut w 200 c, potem z godzinę na 180. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “pusty” odgłos.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
300 gr mąki pszennej typ 500, 300 gr mąki żytniej typ 720. Paczuszka suchych drożdży piekarskich. 2 łyżki oliwy, 400 ml kefiru, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli (to według uznania), może być tez miód zamiast cukru. Dodatki według uznania. Ja dodaję różnie: siemię lniane, słonecznik, dynię, czarnuszkę, płatki różnego rodzaju (owsiane, jęczmienne,żytnie, orkiszowe), sezam.Dodaję też czasem trochę cebulki suszonej, wtedy chlebek pachnie przepysznie
Najpierw mieszam kefir z oliwą, potem wsypuje do tego wymieszaną mąkę z cukrem, solą, drożdżami. Jak już mam to wymieszane i ugniecione to czekam aż chwilkę porośnie. Jak urośnie dodaję resztę , czyli te różne ziarenka. Jeszcze raz przemieszam, wygniotę i wstawiam w foremce do piekarnika. Wstawiam blaszkę z woda na dolny poziom, na początku piekę 10 minut w 250 c, potem 10 minut w 200 c, potem z godzinę na 180. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “pusty” odgłos.
[ATTACHMENT NOT FOUND]