Pierogi...nie tylko świateczne
#8

rudalila napisał(a):Ja robie farsz z mieszanych grzybów, suszonych i pieczarek. Wszystko znajdziesz w googlach, nawet filmiki.
Suszone grzyby, najpierw moczę z godzinę lub dwie, zalane gorącą wrzątkiem,
potem gotuję je ok. godziny,
potem odlewam wodę(w słoik, bo używam jej do kapusty z grzybami).
Ostudzone kroję z grubsza,odciskam , a potem miksuje blenderem razem z obsmażonymi z cebulką pieczarkami. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek(2-3 ząbki) i troszkę bułki tartej(lub namoczonej i odciśniętej) żeby się "skleił" razem. Solę, pieprzę. Nie podaję proporcji, bo robię 'na oko'.
Ciasto - mąkę zalewam gorącą wodą, można dodać jajko , ale niekoniecznie, ugniatam aż sie wszystko sklei, lepiej zrobić dość miękkie, bo lepiej się kleją. Gdy ciasto jest miękkie nie rozwałkowujemy go zbyt cienko.


O dzięki Lila za ten przepis , bo mam dużo pieczarek i nie wiedziałam co z nimi zrobić. Buziak Zmieszam pieczarki z suszonymi i farsz zamrożę jak mi zostanie. Rotfl No i ten czosnek do farszu mnie zaintrygował. Myśli Ja gdybym mogla to do wszystkiego dodawałabym czosnek. Dodam też. Ok

Ale ty nie robisz z kapustą ? To ten czosnek chyba nie bardzo co ?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości