11-05-2013, 18:54
Wrotycz szerokolistny, bełżyna balsamiczna, złocień balsamiczny (Tanacetum balsamita L.)
Inne nazwy: wrotycz szerokolistny, złocień bal- samiczny, bełżyna balsa-miczna.
Pochodzący najprawdopodobniej z Azji wrotycz szerokolistny zawędrował do Europy oraz Ameryki Północnej, gdzie obecnie występuje w stanie dzikim.
Obdarzone przyjemnym, balsamicznym (stąd określenie gatunkowe balsamina) zapachem liście wykorzystywane są do przyprawiania i konserwowania piwa.
Niegdyś nazywane "biblijnymi liśćmi", służyły jako aromatyczne zakładki do książek.
W tradycyjnym lecznictwie stosowano herbatkę z wrotyczu, która uśmierzała ból porodowy i działała wzmacniająco na wątrobę.
Odwar z rośliny działa przeciwskurczowo i leczy dolegliwości trawienne.
Poza tym stosowany jest przy problemach z miesiączką.
Liście wrotyczu wykorzystywane są także w kuchni.
W połączeniu z miętą można w lecie sporządzić z niego wspaniałą herbatkę mrożoną.
Dobrze komponuje się z drobiem, sałatą i sosami.
Wrotycz balsamiczny jest uprawiany także jako roślina ozdobna