Kminek
#3

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kminek (zwyczajny) (Carum carvi)
gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae).
Dutch – Karwij, Wilde Komijn, Kummel
English – Caraway, Wild Cumin

Pospolicie występuje w Azji i Europie, w tym w Polsce.
Znana i uprawiana roślina przyprawowa.
Bardzo często przyprawę tą określa się mianem zarezerwowanym dla kminu ( a to są dwie RÓŻNE przyprawy!).
Synonim: Carum velenovskyi Rohlena.
Nazwy ludowe i zwyczajowe to: karolek, karulek, kmin polny

Pochodzi z Europy Środkowej i Azji .
Naturalny zasięg występowania
Afryka: Tunezja;
Azja: Afganistan, Armenia, Azerbejdżan, Bhutan, Chiny (Gansu, Hebei, Qinghai, Shanxi, Sinkiang, Tybetański Region Autonomiczny), Gruzja, Indie (Kaszmir, Dżammu), Iran, Irak, Mongolia, Nepal, Pakistan, Rosja (Dagestan, Kamczatka, Kaukaz Północny, Kirgistan, Syberia, Tadżykistan, Turkmenistan, Republika Ałtaju), Turcja;
Europa: Albania, Austria, Belgia, Białoruś, Bułgaria, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Hiszpania, Holandia, Litwa, Łotwa, Mołdawia, Niemcy, Norwegia, Polska,
Rumunia, Słowacja, Szwajcaria, Ukraina, Węgry, Włochy, oraz kraje dawnej Jugosławii.      
Poza tym obszarem spotykany w uprawie lub zdziczały.
W Polsce pospolity, jest również uprawiany...

Kminek jest postrzegany jako przyprawa typowa dla krajów niemieckojęzycznych.
Równie popularna jest w Skandynawii i krajach nadbałtyckich.
W pozostałych regionach kminek jest raczej nieznany.
Jeśli w jakimkolwiek przepisie kuchni Środkowego Wschodu, Indii i Dalekiego Wschodu znajdzie się wzmianka o kminku to w 99% jest to efekt błędnego tłumaczenia, gdyż powinien znaleźć się tam kmin rzymski.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości