26-11-2015, 11:41
Kulki ryżowe (z wł. Arancini) to klasyczna potrawa z Sycylii.
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa arancia, oznaczającego pomarańczę.
Kulki kształtem i kolorem przypominają ten owoc.
Występują w wielu wariacjach, a czasem podawane są na słodko.
Z reguły jednak Arancini serwuje się z sosem pomidorowym.
Doskonałe jako samodzielne danie, lub przystawka.
Najlepiej smakują na gorąco, prosto z patelni.
To proste w przygotowaniu danie z pewnością wszystkim zasmakuje i na stałe wejdzie do Twojego kuchennego repertuaru!
Kulki ryżowe z serem
Kulki są mięciutkie i nadają się nie tylko do obiadu jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków czy kaszy ale i też samodzielne danie a także podawane z ulubionym sosem czy sałatką.
Składniki
około 17 kulek wielkości orzecha włoskiego
szklanka ryżu
ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego/fety/mozzarelli (ja dałam fetę)
Panierka:
bułka tarta/płatki kukurydziane
1 jajko
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ryż gotuję w wodzie z kostką rosołową do momentu aż woda całkowicie wyparuje, co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna.
Do ostudzonego ryżu dodaje posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Ser kroję w kostkę.
Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę sera.
Tak przygotowane kulki obtaczam w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku
Podawać ciepłe jako zamiennik dla ziemniaków/kaszy, samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki
Rady
Jeśli masa ryżowa nie chce się kleić nalezy wbić do niej jajko.
Do przygotowania kulek można użyć również ryżu brązowego, czy ryżu du sushi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kulki-ryzowe-z-serem-2">http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/k ... -z-serem-2</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.regiohurt.pl/blog/47_kulki-ryzowe-z-serem-favita.html">https://www.regiohurt.pl/blog/47_kulki- ... avita.html</a><!-- m -->
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa arancia, oznaczającego pomarańczę.
Kulki kształtem i kolorem przypominają ten owoc.
Występują w wielu wariacjach, a czasem podawane są na słodko.
Z reguły jednak Arancini serwuje się z sosem pomidorowym.
Doskonałe jako samodzielne danie, lub przystawka.
Najlepiej smakują na gorąco, prosto z patelni.
To proste w przygotowaniu danie z pewnością wszystkim zasmakuje i na stałe wejdzie do Twojego kuchennego repertuaru!
Kulki ryżowe z serem
Kulki są mięciutkie i nadają się nie tylko do obiadu jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków czy kaszy ale i też samodzielne danie a także podawane z ulubionym sosem czy sałatką.
Składniki
około 17 kulek wielkości orzecha włoskiego
szklanka ryżu
ok 2 szklanek wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
posiekana pietruszka
ok 100 g sera żółtego/fety/mozzarelli (ja dałam fetę)
Panierka:
bułka tarta/płatki kukurydziane
1 jajko
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ryż gotuję w wodzie z kostką rosołową do momentu aż woda całkowicie wyparuje, co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna.
Do ostudzonego ryżu dodaje posiekaną pietruszkę, sól i pieprz.
Ser kroję w kostkę.
Z ryżu formuje kulki i w każdą z nich wciskam małą kosteczkę sera.
Tak przygotowane kulki obtaczam w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku
Podawać ciepłe jako zamiennik dla ziemniaków/kaszy, samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki
Rady
Jeśli masa ryżowa nie chce się kleić nalezy wbić do niej jajko.
Do przygotowania kulek można użyć również ryżu brązowego, czy ryżu du sushi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kulki-ryzowe-z-serem-2">http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/k ... -z-serem-2</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.regiohurt.pl/blog/47_kulki-ryzowe-z-serem-favita.html">https://www.regiohurt.pl/blog/47_kulki- ... avita.html</a><!-- m -->