07-01-2011, 21:14
Zagadka napisał(a):Hej, Zib, co z tymi pytaniami?Zib napisał(a):Już naprawiam zaległości z 9 Buław.Super, duży plusik , a pytania do pracy nad kartą?
Zagadka napisał(a):Hej, Zib, co z tymi pytaniami?Zib napisał(a):Już naprawiam zaległości z 9 Buław.Super, duży plusik , a pytania do pracy nad kartą?
Zib napisał(a):To świetnie Rozi. Cieszę się bo nie wiedziałem gdzie szukać kursów na temat Thota - a nieznane kusi. Może zacznij od wyjaśnienia dlaczego jest tak różny od tego co uważamy za klasycznego Tarota w wersji Waite.
Gośka napisał(a):A dlaczego Tarot Osho nie może być nazywany Tarotem :?: Z definicji Tarot to : "Tarot (lub tarok) – teoria symbolistyczno-filozoficzna, oparta o 78 przedstawień znajdujących się na kartach podobnych do kart do gry i tworzących talię kart........Obecnie tarot nie ewoluuje w formie, lecz funkcji i zastosowaniu. Od czasu powstania nie zmieniła się jego budowa. W talii Ridera-Waite'a dokonano jedynie zmiany karty VIII Sprawiedliwość na kartę XI Moc. Natomiast powielające się i powstające nowe talie różnią się techniką wykonania, ekspresją autora i zawartością symboli, a nie zasadniczą budowa Arkanów Wielkich i Małych."- WikipediaAkurat ten fragment artykułu nie jest jakąś uznaną definicja Tarota, a poza tym trafiłaś kulą w płot , bo nagłówek do tej części opisu brzmi "Tarot tradycyjny"
rozi napisał(a):Jesli chodzi o opisy kart, to prosze nie umieszczać tam innych znaczeń i opisów niż tradycyjnych talii. I nie chodzi o to, że nie lubię Oshołoma :evil: chodzi o to, żeby opisy pasowały do grafiki na początku każdej karty (wreszcie skończyłem wszystkie karty Tarota ) Opisy znacznie różniące się od grafiki wprowadzą bałagan i zamieszanie.Zagadka napisał(a):Gosiu, dobitnie przedstawiłaś istotę problemu i naświetliłaś sens tego wątku
Mam nadzieję, że w dziale opisów kart będzie możliwość dołączania opisów poszczególnych arkanów również według wizji Osho.
Prosiłam wcześniej o to Ziba (przy 9 Buław), ale wstrzymał się chyba z pewnych znanych mu względów
Taaaaaaaa !
Wszyscy, znamy te względy !!!
Patrz odp. Żbika
Drogi nasz Pustelniku, ulubiony, kochany SZEFUŃCIU (wybacz wazelinę :roll: ), dajże Zagadce i Żbikowi wrzucić Osho i Crowleya
PLIiiiiS !!!
PS
Tarot Thota Crowleya, to na moją własna samozwańczą prośbę :oops:
Eremit napisał(a):...więc jeżeli ktos sie podejmie rzetelnego opracowania zrobię dział, a nawet nazwę go (z bólem serca i drżącą ręką) "Tarot Osho" ...ale cieszę się, że w tej sprawie stępił Ci się pazur. Napisałem już co myślę o opisach znaczeń kart z tej talii - istnieją na necie więc w zasadzie nie widzę sensu powielania i kopiowania na forum. Nie jestem też pewnien czy jest więcej zainteresowanych. Można by pokusić się o analizę archetypów zaprezentowanych w Arkanach Wielkich i porównanie wszystkich Małych Arkanów włącznie z kartami dworskimi z klasycznym Tarotem ale wtedy Twoje poniższe wypowiedzi mogłyby okazać się bardziej tendencyjne niż pytania w mojej ankiecie. To ja decydowałem o pytaniach i dlaczego obchodzić ma mnie, że któreś pytanie powinno być "nie mam zdania"? Czy tylko dlatego, że inni tak robią, czy robili do tej pory? Gdyby w ten sposób myśleli Rider i Waite to nie stworzyliby nigdy swojej wersji Tarota. Mnie wcale nie chodziło o sprawdzenie ile osób nie ma zdania ale o tendencyjne sprawdzenie ile osób nie uznaje podobieństwa kart Osho do Tarota. Ja na codzień nie używam tej talii. Powiem więcej - ja wcale ich nie rozkładam. Nie jestem pewnien czy wogóle była przeze mnie potasowana. Owszem oglądałem ją kilka razy i od dawna leży gdzieś w pudle wraz z innymi taliami. Na forum używałem znaczeń kart Osho w rozdaniach z kart klasycznych tylko aby pokazać w praktyce jak bliskie i podobne są obie talie - w sensie właśnie archetypów, żywiołów i znaczeń. Symbolikę Osho ma własną i bardzo różną od klasycznych talii.
Eremit napisał(a):ten fragment artykułu nie jest jakąś uznaną definicja TarotaWięc jaka Twoim zdaniem jest uznana definicja Tarota?
Eremit napisał(a):trafiłaś kulą w płot , bo nagłówek do tej części opisu brzmi "Tarot tradycyjny"Przeczytaj ze zrozumieniem, bo prawie cały artykuł opisuje jak wyglądają współczesne talie. Fragment "Natomiast powielające się i powstające nowe talie różnią się techniką wykonania, ekspresją autora i zawartością symboli, a nie zasadniczą budowa Arkanów Wielkich i Małych." mówi o zachowaniu podziału na 22 AW i 56 AM, nie o tym, że symbolika jest taka sama.
Eremit napisał(a):Arkana Wielkie w OshoWszystkie nazwy nawiązują do znaczeń AW, a że Osho Zen Tarot jest talią bardziej filozoficzną niż inne, to nazwy także mogą zwracać uwagę na tę stronę AW. Czy jednym ze znaczeń Kapłanki nie jest Wewnętrzny głos czyli intuicja, Cesarzowa nie oznacza Kreatywności, a Koło Fortuny Zmiany? Np. w talii Goddess Tarot również nazwy WA nie są tożsame z tradycyjnymi.
- zgodność z tradycyjnym Tarotem tylko 3 na 22 nazwy kart = 13,63 %
Eremit napisał(a):Arkana Małe już nawet nie usiłują nawiazywać do klasycznych kart ani w nazwach żywiołów, ani w obrazachNo i co z tego? Nie wszyscy twórcy Tarota do nich nawiązują, u Haindla Denary to Kamienie, u Zerner Farbera Kielichy to Serca, u Crowleya Denary noszą nazwę Dysków. Są też talie, które zachowują tradycyjne nazewnictwo żywiołów, a z kolei obrazki na kartach mają inne znaczenie niż u Waitea. Np. Pagan Tarot, czy Lenormand Tarot. Czy te wszystkie talie nie mogą nosić nazwy Tarot?
Eremit napisał(a):Pewne talie mocno różniące się od tych klasycznych nazywane sa Tarotem i całkiem prawidłowo, ale dotyczy to dawnych talii historycznych, które wlaśnie stały się podwaliną pod Tarota z XIX wieku.Dlaczego Tarot Mantegny został prawidłowo nazwany Tarotem, przecież nie zachowuje ani ilości kart, ani symboliki AW i AM, ma inne grupy i nazwy kart. Czy Osho Zen Tarot nie jest bardziej podobny do Tarota?
Zagadka napisał(a):Eremit, oczywiście czekamy na Twoje widzenie kart. Myślę, że niedługo coś napiszesz. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale prosiłam Cię o coś w wątku 7 Denarów. Zresztą nieważne jest, od której karty zaczniesz - ważne jest natomiast, jak Ty nam opiszesz poszczególne katy, jak je postrzegasz na planie ogólnym.Opisy kart będę robił systematycznie, jak robiłem z grafiką. Już wszystkie karty Tarota mamy opisane, niektóre mniej, niektóre więcej, więc postaram się nie powielać, a napisac coś nietypowego, a nawet kontrowersyjnego
Cytat:Przepraszam, że w tym wątku, ale....Już przestawione na 3, rzeczywiście nie było 3 godzin :oops:
Eremit napisał(a):Na edycję lub usunięcie są 3 godziny.
W tej chwili już nie mogę edytować poprzedniego mojego postu, spójrz na czas (która jest teraz godzina?)
Cytat:Przeczytaj ze zrozumieniem, bo prawie cały artykuł opisuje jak wyglądają współczesne talie.Ja tam widzę, że prawie cały artykuł opisuje historię i klasycznego Tarota
Cytat:Więc każda talia posiadająca 22 AW i 56 AM może być uznawana za talię Tarota..Więc do dzieła :twisted:
Zib napisał(a):Proszę wynosić się z tym Abstrakszytem do innego wątku a nie porywać mojego na poboczne historię. Bo napuszczę jakichś moderatorów i bana za tworzenie bałaganu dostaniecie