25-01-2011, 16:57
Poniżej "przepaść" i "przejście" w oryginalnym ujęciu w talii Tarot of the Spirit
....................................
....................................
Gośka napisał(a):Przyszło mi na myśl, że skoro nie widzi przepaści, to jednak idiota!Eremit napisał(a):Przedstawianie go na skraju przepaści czyni zeń już nie głupca, ale idiotę.Eremit on tej przepaści nie widzi, więc nie jest idiotą, ...
Cytat:chyba że Waite rozkładał karty po żydowsku, od prawej do lewej.i tak się prawidłowo kładzie karty-od prawej do lewej<z Dżoany S.>
Eremit napisał(a):Gośka napisał(a):Przyszło mi na myśl, że skoro nie widzi przepaści, to jednak idiota!Eremit napisał(a):Przedstawianie go na skraju przepaści czyni zeń już nie głupca, ale idiotę.Eremit on tej przepaści nie widzi, więc nie jest idiotą, ...
Już jestem przekonany na 90% na belkę (kłodę) zamiast przepaści - jak u Wirth'a i paru innych.
Eremit napisał(a):Chodzi o to że przedstawienie u Waite'a jest przesadzone :o Niechby te pół metra dalej był od krawędzi, to już znacznie lepiej by się to prezentowało, można wtedy filozofować, a tu gośc lezie na złamanie karku
Cytat:A w co wierzy, to sobie możemy dopowiadać, jak tam komu pasuje, do jego teorii.Dokladnie w ten sam sposob dopowiadamy ze Glupiec lezie na zlamanie karku...a wiadomo, ze takowego nie zlamie bo przed nim 21 znaczen AW.
Eremit napisał(a):Własnie, przed złamaniem karku zatrzyma go zwierzęcy instynkt - piesAle pies nie zawsze jest. Może to pies, którym go szczuto?
ma_ewa01 napisał(a):W zasadzie chyba nie chodzi o nazwę, tylko o rodzaj energii, którą niesie ta karta.sorry, ale nie do końca uchwyciłem twoją myśl :roll:
Cytat:Dla mnie Włóczykij ma zupełnie inne wibracje...Głupiec, to... Głupiec.No tutaj to chyba przesadziłaś z tą zupełnie inną wibracją Wydaje mi się, że mamy zupełnie inne spojrzenie na tę kartę, więc napisz jak ja widzisz. Bo takie:
Eremit napisał(a):To nazwa Głupiec spłyca przekaz tej karty, bo co znaczy głupiec? Ktoś durny, debil, prostak, głupek i tyle. Cóż więcej mozna wycisnąć z tej nazwy :roll:
Nazwa Głupiec sprowadza sens karty do niefrasobliwości, głupoty itp. a gdzie Jego Droga przez Arkana Wielkie?
tarot.marsylski napisał(a):Autorka Mistycznego kippera napisała,że nie zmieniła nazw kart nawet tych nieadekwatnych do XXI w. ponieważ a]ma szacunek do osoby które nadała takie a nie inne nazwy i b]one są naładowane taką a nie inną energią.A to sie popisała :sarcastic:
i tak samo powinno być w tarocie.
alathea napisał(a):moze byc Wedrowiec zamiast Glupca, jesli Ci bardziej pasujeA to już twoje prywatne skojarzenie :mrgreen:
( Wloczykij zawsze bedzie mi sie kojarzyl z Dolina Muminkow )