Liczba postów: 284
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Z mojej perspektywy tarot jest narzędziem służącym do ... i tutaj zaczyna się pierwszy problem. Lista możliwych zastosowań tej talii kart wydaje się być ograniczona wyłącznie wyobraźnią, wiedzą i doświadczeniem ich użytkownika. Aspekt mantyczny, wróżebny, powszechnie rozpoznawalny, to zaledwie jedno z pobocznych, w moim pojmowaniu tematu zdecydowanie marginalnych, zastosowań tej talii.
W największym skrócie to stwierdzenie wyczerpuje temat.
Pytanie z mojej strony do Was: Czym dla Was jest tarot?
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dla mnie karty tarota są nośnikiem informacji, to historyjka obrazkowa, którą czytam jak komiks, zdecydowanie preferuję talie baśniowe, kolorowe, te na których coś się dzieje pobudza to wtedy mają intuicję. Trzymam się oczywiście ogólnych symboli i kolorów, reszta to intuicja i to co widzę.
Nie medytuję z kartami, nie śpię z nimi i w żaden sposób nie uważam, je za magiczne czy mające jakąś moc sprawczą.
Rozmawiam z tarotem, często umawiam się w myśli na jakiś rozkład lub w myślach mówię po rozłożeniu kart "teraz popatrzmy co tam w trawie piszczy".
Nie stosuję jakichś specjalnych rytuałów czasem zapalę świeczkę, oczyszczam czasem talię na płomieniem świecy. Po zakończeniu wróżby mówię w myślach "dziękuję". Po każdorazowym rozkładze kart oczyszczam się energetycznie.
Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
Tarot jest wskazowką od moich Aniołów..tak w skrocie...
Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
Jestem w stanie sie z tym zgodzic. Wszyscy jestesmy połaczenie matrycą energetyczna i kazdy z nas jest cząstka wyzszej jażni. To co wysyłamy-wraca. Nasz umysł jest częscią świadomosci calej ludzkosci. Kladac karty otwieramy furtkę do tej wielkiej wiedzy, do podswiadomosci zarowno jednosctki jak i calej zbiorowosci ludzkiej.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Czym jest dla mnie tarot hmm nie wroze z kart nie znam sie na tym choc bardzo bym chciala sprobowac. Tarot dla mnie jest czyms tajemniczym czyms co otwiera duzo drzwi tworzy historje dzieki ktorej mozemy sie dowiedziec co nas czeka. Ciagnie mnie coraz bardziej by zglebiac jego tajniki moze mam to w genach ? Podobno moja babcia ze strony ojca byla wrozka
Liczba postów: 2.413
Liczba wątków: 30
Reputacja:
1.188
Znak Zodiaku: Rak ♋
A nie jest tak czasem LeCaro, że ta opowieść o życiu człowieka jest w najlepszym przypadku zaskakująca lecz najczęściej pokazuje nasze, czy też osoby pytającej, jak na dłoni, to co jest w nas złe, niedobre, przed czym tak naprawdę uciekamy i wówczas przypisuje się mu tę złą "moc"?, przecież sam człowiek wszystkiemu może nadać "moc", dobrą czy też złą... (proszę tylko do tego Boga nie mieszać), w naszym codziennym życiu, przykładem takim mogą być różnego rodzaju np. fobie, środowisko, skłonności itp. Wszyscy, łącznie ze mną mamy problem z akceptacją prawdy, tej prawdy, której sami nie dostrzegamy, a tarot w nas nią uderza, prawdy o nas samych, dobrze jeśli sami do niej dochodzimy, gorzej już jest kiedy ją od kogoś usłyszymy ... Zdarzają się miłe odczyty z kart, takie jak byśmy chcieli, ale wówczas nie było by tematu czym jest tarot, jeśli tylko takie odczyty by były, łatwiej by się go zdefiniowało. Takie tam moje przemyślenia ... mogę się mylić.
Liczba postów: 2.306
Liczba wątków: 23
Reputacja:
135
Ja widze to jak Lady. W sensie jestesmy czescia wiekszej, wyzszej swiadomosci, energii ktora przenika wszystko. Mysle, ze kazdy czlowiek wierzacy ja widzi, tylko inne nadaje temu nazwy.
Tarot jest dla mnie forma rozmowy z ta swiadomoscia. Juz kilka razy systemy karciane porownywalam do inych jezykow komunikacji, i tarot jest po prostu jednym z nich. A furtka do tej energii, jest wlasnie podswiadomosc.
Liczba postów: 2.413
Liczba wątków: 30
Reputacja:
1.188
Znak Zodiaku: Rak ♋
Wiesz dużo jest do przemyślenia, ale ja myślałam o samym tarocie, nie o technikach mantrycznych, które występują również w religiach, jodze (oddech), czy też Kabale... a może zaczynasz tu wspominać o Wolnej Woli człowieka? na ten temat się już wypowiadałam tu na forum <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://dobrytarot.pl/viewtopic.php?f=24&t=15760">viewtopic.php?f=24&t=15760</a><!-- l -->
Nie robię, żadnych rytuałów aby przystąpić do odczytu z kart tarota, jedynie bazuję na tym czy mam dziś odpowiedni dzień, czy też nie bo np. boli mnie głowa (jak każdego czasem), choć nie ukrywam potrzebuję mieć trochę tzw. intymności, świeczka, czy też odpowiednia muzyka mi w tym pomaga i tyle. Jeden kierunek trasy, tak, dobrze wiadomo przecież, że do różnych celów można stosować tarota, ja używam go w tym celu, co już wcześniej mówiłam w wątku Tarot to grzech?, nic ponad to. Tak rodzisz się na świecie i tylko ten moment drogi pokazany jest w tarocie, ty jako ten Głupiec i to on wyznacza sam sobie kierunek, Głupiec może na nowo odkrywać Arkany Wielkie w tarocie, w zależności na jakim poziomie jest teraz, jakie zebrał dotychczasowe doświadczenia, moim zdaniem jednak ma się ograniczony czas, do fizycznej śmierci, oczywiście można również w inny sposób dostrzegać tarota, jak to robią pozostali i to w żaden sposób nie chcę negować, bo jest to nie możliwe, mi wystarczy taki obraz, taka droga, taki odcinek czasu... a może dążysz do tego tematu <!-- m --><a class="postlink" href="http://ezoteryka-magia-okultyzm.blogspot.co.uk/2015/03/duchowosc-i-religia-rozwoj-duchowy.html#more">http://ezoteryka-magia-okultyzm.blogspo ... .html#more</a><!-- m --> ja myślę, że nie w tym dziale, nie w tym temacie ...
Ja bym przetłumaczyła to jako 'path-working' - Droga/Sposób Pracy Człowieka, nie wiem jak inni...
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 1
Reputacja:
2
Tarot czym dla mnie jest? duzo mozna by pisac o Tarocie zreszta ladnie napisaly to moje kolezanki , a tak krotko: Tarot pomaga mi w rozwiazywaniu zyciowych problemow ,sluzy rada i za to mu serdeznie dziekuje ,bo dobrze mi doradza