Makaron
#1

Uwielbiam makarony z sosami, podobno chrapka na makarony oznacza ze czujemy sie samotni i jest nam źle ( z doswiadczenia powiem ze cos w tym jest). znam duzo przepisow na takie dania, ale ostatnio zrobilam cos nowego z tego co bylo w lodowce ( a wiele nie byl). Moze to przepis znany, ale wczesniej nie mi
Makaron z sosem pieczarkowo-kurczakowo- brokułowym
4 pieczarki
garść ugotowanych różyczek brokuła
sól pieprz majeranek
pól szklanki śmietany (ja uzywam piatnicy 18%)
pierś z kurczka (upieczona  w marynacie z oliwy czosnku i majernaku i soli i pokrojona w plasterki), mozna tez pokroic w kawałki i podsmażyć na patelni
ulubiony makaron (najlepiej do penne albo bucatini pasuje)

Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i majerankiem, smazymy aż pieczarki zrobia sie brązowe
Do pieczarek dodajemy śmietane, mieszamy i przez chwile, az sie zagotuje, po czym dodajemy ugotowane brokuły i kurczaka i wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku
Dodajemy ugotowanny makaron, mieszamy i wykladamy na talerze Uśmiech
Jeżeli sos wyjdzie nam trochę za gesty można podlać woda albo dodać więcej śmietany Uśmiech
Smacznego
Odpowiedz
#2

Spaghetti z awokado
Składniki:
-150 g razowego makaronu
-1,5 awokado
-2 ząbki czosnku
-garść szpinaku
-garść pomidorów koktajlowych
-garść kukurydzy konserwowej
-szczypta soli
-pieprz ziołowa / czarny

Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Awokado obierze i usuń pestkę, dodaj czosnek, szpinak, sól i pieprz, wszystko dokładnie zblenduj.
Zmiksowany krem dodaj średnio rozgrzaną patelnię (nie gorąca), dodaj zagotowany makaron i dodaj pokrojone na pół pomidory koktajlowe i kukurydzę, mieszaj do połączenia wszystkich składników Smacznego

Pyszne danie nie tylko dla osób będących na diecie  Kwiatek
Odpowiedz
#3

Podam przepis na domowy Makaron do Lasagne lub Tortellini czy Ravioli, jak ktos ma maszynke, sprawdza sie znacznie lepiej niz ten kupny, ponoc smakuje jak w Neapolu Oczko

Proporcje sa proste:
50/50 maki zwyklej, przesianek i durum (semolina).
na kazde 100g jedno jajo.
chlup oliwy Oczko
Powiem szczerze, raz zapomnialam dodac sol, i przed zwyczajnie chwile gotowalam makaron w bardzo niewielkiej ilosci wody z duza iloscia soli, i sprawdzilo sie to znakomicie.Teraz robie w ten sposob.
Normalnie jestem leniwa i wyrabiam makaron w mikserze, z tym jajecznym, efektem jest cos na ksztalt kruszonki, moze i lepiej od razu recznie, ale wtedy lapki sie brusza Oczko Wysypac ta kruszonke, i polaczyc ze soba, z niewielkim dodatkiem wody. Wrzucic do lodowki, po min 20 minutach bedzie gotowy do przepuszczenia przez maszynke, lepiej go zrobic dzien wczesniej.
Makaron po odkrojeniu przepuszczamy kilka razy na najgrubszym ustawieniu, skladajac go na pol za kazdym razem. To wzmacnia strukture makaronu. Nastepnie coraz wyzej az to 6tki, ktora to grubosc jest idealna, trzyma sos, ale nie jest za gruba.
Smacznego Uśmiech

Zostalo mi troszke dyni z ciasta, i na dniach mam w planach zrobienie makaronu dyniowego na bazie powyzszego przepisu, troszke slonca na talerzu zawse sie przyda jesienia, o efektach dam znac Uśmiech
Odpowiedz
#4

Makaron z kurczakiem w sosie serowym
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 30%,
150 g sera żółtego,
pół pęczka koperku, s
ól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra,
ok. 200 g grubego makaronu, np. rurki, kokardki, świderki,
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron wrzucić do osolonej gotującej się wody, gotować al dente, odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niewielką kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek i po chwili dodać mięso. Smażyć razem kilka minut, aż mięso będzie miękkie, odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Do rondelka wlać śmietanę, podgrzewać, do prawie gotującej się śmietany dodać starty ser i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać posiekany koperek, wymieszać. Sos serowy wlać do kurczaka, połączyć z makaronem, w razie potrzeby wszystko razem jeszcze chwilę podgrzać.
Odpowiedz
#5

Makaron z kalafiorem w sosie curry
Składniki:
makaron kolorowy (zwykle używam ciemnego, można dać makaron kolorowy)
150g kalafiora, poza sezonem używam mrożonego
100g cukinii
50ml mleczka kokosowego light
kilka pomidorków koktajlowych
20g pasty z suszonych pomidorów 
przyprawy: curry, suszone pomidory z proszku

Gotujemy kalafiora i cukinię w niewielkiej ilości wody, warzywa mają być ugotowane al dente. Dodajemy curry i mleczko kokosowe, gotujemy jeszcze chwilę, pod koniec dodajemy pastę z suszonych pomidorów i kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych.
Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron. Całość posypałam suszonymi pomidorami.
Odpowiedz
#6

   
Makaron z chili i pieczoną papryką
400 g ugotowanego makaronu tagliatelle
5 upieczonych czerwonych papryk
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 posiekane zielone papryki chili
4 fileciki anchois
200 g pomidorków koktajlowych Rosa
2 łyżeczki kaparów (odcedzonych z zalewy)
1 szklanka bulionu (wywaru) drobiowego lub warzywnego
sól i czarny pieprz
10 g posiekanej natki pietruszki
starty parmezan do przybrania

Papryki obierz, usuń gniazda nasienne i ogonki, pokrój w paski. Odłóż.
Oliwę rozgrzej w rondlu, wrzuć cebulę, paprykę chili i anchois. Smaż, aż warzywa zrumienią się na złoto. Wstrząsając dodaj pomidory, kapary i wywar, gotuj przez 5 minut. Przypraw, powoli dodawaj paprykę i natkę, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Wymieszaj sos z makaronem, podziel na 4 miseczki. Podawaj posypane tartym parmezanem
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Makaron z boczkiem i białym serem
makaron kokardki (400 g)
twaróg (200 g)
wędzony boczek (200 g)
cebula (2 szt.)
olej
sól
świeżo mielony pieprz

Gotujemy makaron. 
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju do momentu, aż zrobi się rumiany. 
Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zrobi złota. 
Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron, następnie posypujemy pokruszonym twarogiem i obficie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   

Makaron z brokułami i łososiem
makaron wstążki - 500 g
filet z łososia bez skóry - 400 g
brokuł - 1
śmietanka 30% - 500 ml
koperek - 4 łyżki posiekanego
sól i biały pieprz do smaku
Makaron samo zdrowie. Jeśli wolisz możesz łososia zastąpić pieczonym kurczakiem.

Łososia ugotować na parze lub upiec w folii (15minut) i pokroić na kawałki. 
Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na parze lub w osolonym wrzątku (5 minut). 
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Odcedzić. W rondelku rozgrzać śmietankę, dodać łososia, brokuły, koperek i makaron. 
Wymieszać. 
Doprawić solą i białym pieprzem.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   

Makaron z bazyliowym pesto
1 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
1/4 szklanki startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
2 ząbki czosnku, raczej większe (ilość czosnku zależna od preferencji)
1/4 szklanki blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
1/4 kubka oliwy z oliwek (jeśli będzie za gęste, można dodać nieco więcej oliwy)
szczypta soli
500 g makaronu

Umyte i osuszone liście świeżej bazylii przekładamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy miksować wszystkie składniki.
Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste śmiało można dodać więcej oliwy, nie zaszkodzi.
W zależności od preferencji pesto może być mniej lub bardziej rozdrobnione (kawałki migdałów mogą być lekko wyczuwalne).
Z tej ilości składników wychodzi ok. 200-250 ml pesto. 
Jeśli lubicie makaron z dużą ilością pesto to na 500 g (4 porcje) będzie go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy to wystarczy nawet na 2 opakowania po 500 g, czyli ok. 8 porcji. 
Oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita, jak przy pierwszej opcji. 
Smacznego!
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
Zapiekanka z makaronu i kurczaka
2 szklanki makaronu kokardki
200 g piersi z kurczaka
1 cukinia
1 papryka czerwona
160 ml śmietanki 18%
100 g sera żółtego
1 jajko
sól
pieprz

Ugotować makaron w osolonej wodzie. 
Osolić umytą pierś z kurczaka, zawinąć w folie aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika. 
Piec ok. 25 minut. 
Pokroić w paski paprykę i kurczaka. 
Połączyć makaron, paprykę, kurczaka i cukinię pokrojoną w kostkę. 
Doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Utrzeć jajko i wymieszać ze śmietaną. 
Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Zapiekać ok. 30 min w piekarniku w temperaturze 180 °C.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Makaron z bułką tartą, cynamonem oraz owocami
makaron kolanka ozdobne (400 g)
bułka tarta (100 g)
masło (100 g)
cynamon (pół łyżeczki)
miód (6 łyżek)
sezonowe owoce świeże lub mrożone: maliny, borówki, agrest, porzeczki
mięta, melisa

Gotujemy makaron. 
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy miód, cynamon i bułkę tartą. 
Całość przesmażamy i dodajemy makaron oraz część owoców. 
Wykładamy na talerz i dodatkowo posypujemy świeżymi owocami i listkami melisy i mięty.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
Makaron razowy ze szpinakiem
ok. 200 g makaronu razowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 papryczka chili
1 awokado
sól morska
garść mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowce, brazylijskie)
Do podania:
parmezan

Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną wodą. 
W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z chili i szczyptą soli. 
Dodajemy podprażone orzechy, zblanszowany szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. 
Makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem. 
Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki awokado. Podajemy z świeżo startym parmezanem i schłodzoną lampką białego wina.

Komentarz:
Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności. 
Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie szpinaku polega na wrzuceniu liści szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.
https://gotowanie.onet.pl/artykuly/makar...ie/b0xbqpt

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości