Chlebek
#1

Chlebek  wyszedł bardzo smaczny . Zmieniłam troszkę przepis , bo dałam 4 szklanki maki pszennej i 2 maki żytniej . Miałam tylko jedna blaszkę keksowa , więc drugi bochenek ,( jak widać na zdjęciach) robiłam w małej brytfance. Nie mam zdjęcia drugiego chlebka , bo bardzo popękał mi przy wyjmowaniu z foremki. Foremkę , tez zniszczyłam Zawstydzony . Nie mogłam wyjąc chlebka , wiec na środku foremki ścisnęłam. Chleb popękał , a foremka się odkształciła. To trzeba mieć silę Szok Chleb i tak został zjedzony . Naprawdę smakowity jest. Uśmiech
Odpowiedz
#2

Mirasku chlebek cudownej urody! Oklaski Oklaski Oklaski Oj zdolnaś Ty bestyjo jedna do wszystkiego, Ciekawe jak smakuje, ale jak zezarty został tak szybko, to pewnikiem był tego wart. Zaraz przepis sobie przepieszę .
Odpowiedz
#3

Łał co za głaski . Buźki

Coś Wam jeszcze wkleję. Ja nie tylko zrobiłam chleb Goya , ale dziś kupiłam owoc goji Rotfl i dodałam do swojej bakaliowej mieszanki , którą chrupie co dzień. Rotfl Tu macie link. <!-- m --><a class="postlink" href="http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/05/Owoce-GOJI.html">http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/05/Owoce-GOJI.html</a><!-- m -->

Te małe czerwone robaczki to owoce goji. Rotfl Na poczatku są kwaskowate ,a potem wydobywa się z nich taka fajna słodycz. Uśmiech
[Obrazek: goya004.jpg]
[Obrazek: 001tfj.jpg]
Odpowiedz
#4

Chleb mojego przepisu :
300 gr mąki pszennej typ 500, 300 gr mąki żytniej typ 720. Paczuszka suchych drożdży piekarskich. 2 łyżki oliwy, 400 ml kefiru, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli (to według uznania), może być tez miód zamiast cukru. Dodatki według uznania. Ja dodaję różnie: siemię lniane, słonecznik, dynię, czarnuszkę, płatki różnego rodzaju (owsiane, jęczmienne,żytnie, orkiszowe), sezam.Dodaję też czasem trochę cebulki suszonej, wtedy chlebek pachnie przepysznie Mniam
Najpierw mieszam kefir z oliwą, potem wsypuje do tego wymieszaną mąkę z cukrem, solą, drożdżami. Jak już mam to wymieszane i ugniecione to czekam aż chwilkę porośnie. Jak urośnie dodaję resztę , czyli te różne ziarenka. Jeszcze raz przemieszam, wygniotę i wstawiam w foremce do piekarnika. Wstawiam blaszkę z woda na dolny poziom, na początku piekę 10 minut w 250 c, potem 10 minut w 200 c, potem z godzinę na 180. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “pusty” odgłos.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odpowiedz
#5

Smakowicie wygląda Kwiatek .
Odpowiedz
#6

Sylla ratuj!!! Buziak Jestem w trakcie robienia Twego chlebka. Kupiłam suszone drożdże , ale tam jest napisane, na 500 gr maki, a i czy to jest przepis na 2 foremki czy jedną. Buziak Kiedy dajesz płatki z ziarenkami ?
Odpowiedz
#7

a ja upiekłem Chleb z ziemniakami Uśmiech Hura
Odpowiedz
#8

Zuch chłopak !!! Buziak Rotfl
Odpowiedz
#9

???
Odpowiedz
#10

Mircia sorki jeszcze raz, mam nadzieję,że chlebek wyjdzie. Tak jak Ci pisałam, nie rozdrabniam się ,że mąki jest trochę więcej niż wskazuje na to paczuszka, ale jak ktoś ma strach to może dosypać więcej. A wsypuję ziarenka jak urośnie i potem jeszcze raz go mieszam już z ziarenkami, ale można również wsypać po wymieszaniu zanim urośnie. Nie ma to większego znaczenia Oczko
Alex chleb z ziemniakami Myśli
Odpowiedz
#11

Jest dużo przepisów ja szybki wybrałem i 3 god był chleb Uśmiech i parę dni był fajny Uśmiech
ja ten zrobiłem http://kotlet.tv/chleb-ziemniaczany
Odpowiedz
#12

No Aleks - czapki z głów! Oklaski Oklaski Oklaski
Odpowiedz
#13

Alex Ok Mniam
Odpowiedz
#14

Mam ziemniaki to dodam do Syllowego. Rotfl Buźki Hhehe ciekawe co wyjdzie. Rotfl
Odpowiedz
#15

Mozę by zostałem 1 kucharzem ale len jestem Bezradny na sylwestra robię szaszłyki ten kto próbuje
to zapomina jak się nazywa to 3 razy zrobiłem i z 2 razy rybie i jakaś pizze jak pirog zamykana palce lizać
no i łazanki to w 1 god nie było całego garnka Wyśmiewacz Mniam i to moje popisy w kuchni Zawstydzony nie licząc szybkie dania
Odpowiedz
#16

Alex !!! Przepisy dawaj i to już. Rotfl Rotfl Buziak

Sylla tak to wygląda Szok [Obrazek: chlebeksylla001.jpg] Nie lubię miesić. Wole miziać. Rotfl Może mi Mikołaj maszynkę do chleba przyniesie. Ostatni grzeczna jestem Myśli Rotfl

Jestem spryciula. Galareta się gotuje , bigos tez . Farsz na pierogi zrobiony. Chleb zaraz , tez będzie, a ja nawet obiad sobie zrobiłam miedzy przerywnikami . Dawno nie jadłam wołowych kotletów mielonych , wiec dziś sobie pozwoliłam na te danie . Jadłam kotlety z młodymi ziemniakami .i oczywiscie z kiszona kapusta. Ziemniaki mi zostały dlatego mogę dodać do chleba. Jestem ciekawa co mi wyjdzie heheheh.
Odpowiedz
#17

Teraz czekaj aż wyrośnie, jeśli jest za ścisły można dodać wody, ewentualnie dodaj te ziemniaki a co tam Luzik
Odpowiedz
#18

Dałam ziemniaki i ziarna . Wstawiłam na 50 C do piekarnika by wyrosło. Nie mam cierpliwości czekać przy kaloryferze hahaha.
Odpowiedz
#19

Mira Ty to jakiś tytan pracy jesteś. Normalnie w kompleksy mnie wpędziłaś. Ale idziesz - jak burza! Rotfl
Odpowiedz
#20

Galareta juz rozlana , bigos pichci się. Chlebek w boleściach się rodził , ale warto było Ok Te ziemniaczki dają taką fajna wilgoć. Goya nie gniewaj sie Buziak , ale ten co dziś zrobiłam jest rewelacyjny. Dałam tak jak w przepisie Sylli 300 gram maki , pszennej i 300 żytniej . Dodałam dodatkowo małe opakowanie jogurtu , bo mi niestety kruszonka się robiła. Rotfl No i dałam 4 małe ugotowane ziemniaczki. Na oko siemienie lniane, sezam , pestki słonecznika i dyni, i płatki owsiane. Wyszły mi dwa bochenki. Rotfl
[Obrazek: chlebeksylli001.jpg]

Ewuni jestem trochę umęczona , ale jeszcze murzę posprzątać ten syf w kuchni. Choc starałam się na bieżąco zmywać , ale wiadomo jak to jest.... Rotfl Do 4 pewnie się wyrobię, heheh
Odpowiedz
#21

Pysznie wygląda Mniam Super,że się udał Kwiatek Fakt,że trzeba się trochę nagnieść, ale tak jak wspominałam mam osobistą "wygniatarkę" w domu Rotfl Te ziemniaczki czy jogurt to całkiem dobry dodatek, jak chwilowo "wygniatarki " brakuje Oczko
Odpowiedz
#22

Na taka ciepła kromeczkę chleba położyłam kawałek ugotowanej golonki (zostawiłam sobie z galarety) ,ten tłuściejszy kawałek , posypałam sola .... Mniam Zawstydzony Rotfl
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości