17-12-2012, 22:03
Jak zrobić wigilijne pierogi ? Jaki farsz ? Pomóżcie bo będę mieć gości a nie chce kupować gotowcow
natka napisał(a):Ja robię farsz z grzybków, których nie mielę, tylko drobno siekam po ugotowaniu i podsmażam na oleju razem z ugotowaną kapustą kiszoną trochę rozdrobnioną. Wolę taki wyrazisty farsz, a nie miazgę. Ale to już kwestia upodobań.Też wolę siekany Lata treningu z domu
Smacznego.
rudalila napisał(a):Ja robie farsz z mieszanych grzybów, suszonych i pieczarek. Wszystko znajdziesz w googlach, nawet filmiki.
Suszone grzyby, najpierw moczę z godzinę lub dwie, zalane gorącą wrzątkiem,
potem gotuję je ok. godziny,
potem odlewam wodę(w słoik, bo używam jej do kapusty z grzybami).
Ostudzone kroję z grubsza,odciskam , a potem miksuje blenderem razem z obsmażonymi z cebulką pieczarkami. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek(2-3 ząbki) i troszkę bułki tartej(lub namoczonej i odciśniętej) żeby się "skleił" razem. Solę, pieprzę. Nie podaję proporcji, bo robię 'na oko'.
Ciasto - mąkę zalewam gorącą wodą, można dodać jajko , ale niekoniecznie, ugniatam aż sie wszystko sklei, lepiej zrobić dość miękkie, bo lepiej się kleją. Gdy ciasto jest miękkie nie rozwałkowujemy go zbyt cienko.
Libra22 napisał(a):Ja mrożę surowe pierogi - rozkładam na tackach i mrożę w zamrażarce, za potem zsypuję do woreczków.
Libra22 napisał(a):Ja mrożę surowe pierogi - rozkładam na tackach i mrożę w zamrażarce, za potem zsypuję do woreczków.
pitunia2005 napisał(a):Dziękuje wam. Mam tylko nadzieję ze mi to ciasto wyjdzie bo farsz. To chyba łatwo zrobić .