05-03-2017, 20:34
Jadwiga Górnicka w swojej książce "Apteka Natury" tak zachwala cudowne właściwości miodu.
MIÓD
Nie wymaga bliższego przedstawiania i opisu, dodajmy więc tylko, że jest on stężonym roztworem cukrów, głównie prostych,
jak glukoza i fruktoza. W miodzie znajdujemy nadto enzymy, kwasy organiczne, sole mineralne, białka, związki azotowe, witaminy,
olejki eteryczne (zapachowe i smakowe), barwniki, a z pierwiastków sól, potas, wapń, żelazo, magnez, srebro, bar, chrom,
wanad, wolfram i kobalt, molibden i in. Lecznicze właściwości miodu zależą od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Miód
należy do pokarmów łatwo przyswajalnych, a więc bardzo korzystnych dla człowieka, który przyswaja sacharozę tylko w pewnej
części. Cukry proste zawarte w miodzie są bezpośrednio wchłaniane do krwi.W normalnych ilościach miód nie powoduje
ujemnych skutków w organizmie. Podgrzewanie miodu niszczy ciała czynne w nim zawarte, obniżając jego wartość do
poziomu mieszaniny cukrów prostych. Miód powinien być spożywany z pieczywem, aby jak najdłużej pozostawał w górnych
odcinkach przewodu pokarmowego. Jego trawienie - podobnie jak soków owocowych - trwa poniżej dwu godzin (dla porównania
kawy i herbaty ponad 2 godz.,móżdżku i szpinaku - ok. 3 godz., rzodkiewki, ogórka, chleba, ziemniaków, kurczęcia pieczonego
- 3-4 godz., wędzonego mięsa - 4-5 godz., tłustego. mięsa - ponad 5 godz.) Duża zawartość glukozy i fruktozy
kwalifikuje miód jako lek w chorobach serca, wrzodów żołądka i dwunastnicy, dolegliwościach wątroby skóry, chorób oczu.
Działa odtruwająco w przypadkach nadużywania kawy, papierosów i alkoholu. Roztwór wodny miodu (1 łyżeczka na szklankę
wody macerowane przez 12 godzin) zawiera biokatalizatory wpływające m.in. na wzrost wartości hemoglobiny. Miód regeneruje
siły fizyczne i umysłowe, u dzieci wzmaga odporność na choroby. Zalecam profilaktyczne spożywanie miodu
w następujących ilościach: niemowlęta jedną łyżeczkę (7 g) dziennie, dzieci w wieku 5-13 lat -5-40 g. Miód należy przechowywać
w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach.Wykryta w miodzie substancja jest bardzo nietrwałym związkiem
i występuje tylko w miodzie świeżym, prosto z plastra, rozkłada się pod wpływem światła.