14-06-2011, 20:59
Miód do smarowania, kanapek, naleśników, dżemy, musztarda
Miód do smarowania 1.
Wymieszać i utrzeć ze sobą 60 dag masła z 40 dag miodu.
Długo zachowuje świeżość.
Miód do smarowania 2.
Wymieszać i utrzeć ze sobą 30 dag miodu z 30 dag masła.
Dodać łyżeczkę kawy instant rozpuszczonej łyżeczce wrzątku, dobrze wymieszać.
Miód do smarowania 3.
Wymieszać i utrzeć ze sobą 30 dag masła z 15 dag miodu, dodać drobno
rozdrobnione suszone owoce, orzechy, cynamon.
Miód do smarowania 4.
Wymieszać 25 dag białego sera z 10 dag miodu,
4 łyżkami śmietany.
Dżemy na miodzie.
Na jeden kilogram owoców np: porzeczek, czereśni, wiśni, truskawek, agrestu, moreli dać 800 gramów miodu.
Owoce po umyciu, rozdrobnieniu, mieszane są z miodem i gotowane aż do uzyskania pożądanej gęstości.
Gorący dżem przełożyć do słoików i przykryć kocykiem (pasteryzacja).
Przysmak miodowy.
Zemleć 5 orzechów, dodać starte na miazgę 3 ząbki czosnku, dodać 4 łyżki miodu.
Wymieszać, odstawić na kilka godzin.
Musztarda miodowa.
Do szklanki musztardy dodać jedną łyżkę miodu, dwie łyżki startego chrzanu.
Wymieszać. Jest to dobra przyprawa do mięs i wędlin na zimno.
Zioła z miodem.
Do rondelka z ½ kg miodu dodać łyżkę świeżych lub łyżeczkę suszonych ziół.
Może to być: tymianek, lawenda, mięta, rozmaryn, płatki kwiatu róży.
Wymieszać i lekko podgrzać mieszankę.
Przelać do słoików, szczelnie zamknąć,
przytrzymać przez tydzień w pokojowej temperaturze, aby miód nabrał smaku i zapachu wybranego zioła.
Ponownie lekko podgrzać dla uzyskania mniejszej lepkości i odcedzić zioła.
Rozlać do słoików.
Doskonały miód do słodzenia herbaty, smarowania grzanek, naleśników itp.
...i wiele innych ciekawostek o miodzie na tej stronce....
http://www.apiterapia.net/kuchnia/kuchni...html#ziola