09-02-2016, 13:37
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
-450 mrożonego szpinaku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-4 jajka
-3 ząbki czosnku
-300 g śmietankowego serka twarogowego (kremowego)
-1-2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
-150 g wędzonego łososia w plastrach
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy mrożony szpinak. Smażmy go na patelni do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy je do szpinaku. Delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy na blachę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (ważne aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, ponieważ później będzie problem z jego zwinięciem). Studzimy, następnie przekładamy na blat i delikatnie zdejmujemy papier.
W miseczce mieszamy serek śmietankowy z chrzanem, solą oraz pieprzem. Wierzch rolady smarujemy serkiem, na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Zwijamy ciasno w roladę (wzdłuż krótszego boku), owijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Składniki:
-450 mrożonego szpinaku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-4 jajka
-3 ząbki czosnku
-300 g śmietankowego serka twarogowego (kremowego)
-1-2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
-150 g wędzonego łososia w plastrach
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy mrożony szpinak. Smażmy go na patelni do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy je do szpinaku. Delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy na blachę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (ważne aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, ponieważ później będzie problem z jego zwinięciem). Studzimy, następnie przekładamy na blat i delikatnie zdejmujemy papier.
W miseczce mieszamy serek śmietankowy z chrzanem, solą oraz pieprzem. Wierzch rolady smarujemy serkiem, na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Zwijamy ciasno w roladę (wzdłuż krótszego boku), owijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem kroimy w plastry.