14-06-2011, 20:57
Miód od starożytności znany był jako środek leczniczy oraz słodki dodatek do jedzenia.
Ten pszczeli produkt ceniony jest od tysięcy lat, a najlepiej świadczy o tym fakt, że w piramidach, oprócz wielu cennych przedmiotów, z jakimi wysyłano zmarłych do wieczności, znaleziono także naczynia z miodem.
W Polsce z kolei pierwszymi alkoholami były aromatyczne, słodko pachnące miody pitne.
Jak najprościej wzmocnić odporność?
Jedzmy miód!
Jedna łyżka tej pachnącej latem słodyczy jest istnym dobrodziejstwem dla zdrowia.
I uwaga!
Najważniejszym składnikiem rytuału zapewniającego wierność kochanka.
Aztekowie nazywali go „sprawdzianem odwagi”.
Młody wojownik, który chciał założyć rodzinę, musiał najpierw dowieść swojej odpowiedzialności i dojrzałości.
Pił magiczny napój ze sfermentowanego miodu i ziół, a następnie szamani poddawali go wielu próbom.
Jeżeli się bał, ale umiał swój strach znieść z godnością, dowodził, że jest dorosły i godny płodzenia dzieci.
Słynna Kleopatra kąpała się w mleku zmieszanym z miodem, a grecki filozof Arystoteles uważał go za boski pokarm dla duszy i ciała.
Miód towarzyszy nam od tysiącleci i dziś trudno wyobrazić sobie bez niego nasze życie.
Czemu miód jest lepszy od cukru?
Bo jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiają wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia.
W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan.
Co ciekawe, miód rozpuszczony w płynie działa leczniczo 220 razy silniej niż skoncentrowany.
Aby lepiej się wchłaniał, należy rozpuścić go w szklance ciepłej przegotowanej wody, herbaty, ziół lub mleka.
Aby służył jak najdłużej
Najlepsze warunki przechowywania miodu to: temperatura 10–24 st. C, brak światła, szczelne opakowania.
Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie.
Jeśli nie zostanie szczelnie zamknięty – wchłania wodę i zapachy z powietrza.
Może to prowadzić do fermentacji.
Lecz się miodem
Kuracja wzmacniająca
Wieczorem jedną łyżkę miodu rozpuść w szklance z letnią, przegotowaną wodą.
Dodaj sok z połowy cytryny.
Napój pozostaw na 10 do 12 godzin (ten czas jest potrzebny, aby uaktywniły się substancje zawarte w miodzie).
Rano wypij go na czczo pół godziny przed posiłkiem.
Stosuj tę kurację przez dwa miesiące, po czym zrób miesiąc przerwy –i od nowa – a zyskasz zdrowie na długie lata.
Uporczywy kaszel
Ćwierć kilograma miodu podgrzej do stanu płynnego.
Dodaj 50 g sproszkowanego siemienia lnianego, 10 g anyżku oraz 10 g zmielonego imbiru.
Dokładnie wymieszaj.
Przy silnym kaszlu zażywaj trzy razy dziennie po łyżeczce.
Na poprawę pamięci
Szklankę soku z utartej na drobno cebuli wymieszaj ze szklanką miodu.
Zażywaj po łyżeczce trzy razy dziennie przed jedzeniem lub dwie, trzy godziny po posiłku.
Przy bezsenności
Przed snem wypij szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej łyżką miodu, który jest świetnym środkiem nasennym.
Po chorobach
Podgrzej pół kilograma miodu do stanu płynnego (w większym naczyniu z wodą).
Dodaj 20–25 migdałów i tyle samo zielonych liści pelargonii, które trzeba wcześniej rozdrobnić i stłuc na miazgę.
Następnie dodaj trzy cytryny ze skórką, które wcześniej należy pokroić, usunąć z nich pestki i zmielić.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Spożywaj po jednej łyżce dwa, trzy razy dziennie kilkanaście minut przed jedzeniem.
Agnieszka Lesiak
Wcale nie jest tak, że można jeść miód w nieograniczonych ilościach.
Łatwo popaść w przesadę.
Oto dawki zalecane przez lekarzy:
– niemowlęta: 7 g dziennie,
– dzieci do 16 lat: 10–50 g dziennie,
– dorośli: 50–100 g dziennie.
Łyżka miodu to ok. 20 g, łyżeczka – ok. 10 g.
Rytuał miłości
Miód był składnikiem wielu mikstur sporządzanych przez zielarki i szeptunki.
Służył też do magicznych rytuałów.
Jeśli na przykład młoda dziewczyna chciała na zawsze podbić serce ukochanego chłopaka, który był „płochy”, czyli oglądał się za innymi, musiała w noc nowiu Księżyca wykąpać się w wodzie, w której rozpuściła miód zmieszany z naparem z szałwii.
Następnie przy zapalonej świecy brała do ręki rzecz należącą do ukochanego i przewiązywała ją czerwoną wstążką, której końce maczała w miodzie.
Taki pakunek trzy razy okrąża się płonącą świecą, mówiąc:
„Jak miód słodki, jak ja gładka, tak ty mnie kochaj, inne zapomnij, mój bądź na zawsze, amen”.